Περιζήτητα τα μύδια του Θερμαϊκού στις ευρωπαϊκές αγορές

Απούλητες ποσότητες σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία εξαιτίας των παράνομων μυδοτροφείων

Περιζήτητα τα μύδια του Θερμαϊκού στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι μυδοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό Κόλπο, που απλώνονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας, αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Οι καιρικές συνθήκες, το φυσικό περιβάλλον, όπως και το υφάλμυρο νερό, από τον συνδυασμό θαλασσινού και γλυκού νερού από τις εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, καθιστούν τα μύδια της περιοχής μοναδικά τόσο σε μέγεθος όσο και ποιότητα, σάρκας και γεύσης.

Ανώτερο το ελληνικό μύδι

Το ελληνικό μύδι και ειδικότερα αυτό που παράγεται στην περιοχή του Θερμαϊκού, θεωρείται ανώτερης ποιότητας και είναι περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού. Από τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής μυδιού είναι η Πιερία.

Στο θαλάσσιο πάρκο της, με τις τρεις ζώνες πλωτής καλλιέργειας σε Αθερίδα, Μακρύγιαλο και Μεθώνη, συνολικής έκτασης 1.700 στρεμμάτων, η χρονιά ήταν αρκετά καλή και αυξημένη σχεδόν κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Η συνολική ποσότητα παραγωγής αναμένεται να φτάσει τους 10.000-12.000 τόνους, από τους οποίους σχεδόν το 98% θα φύγει κυρίως προς τις αγορές της Ιταλίας και ένα μικρότερο μέρος στη Γαλλία και την Ισπανία. «Στις χώρες προορισμού του ελληνικού μυδιού, η ζήτηση κάθε χρόνο είναι αυξημένη και οι δυνατότητες να καλυφθούν κι άλλες αγορές του εξωτερικού είναι περιορισμένες», δηλώνει ο πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου, Κωνσταντίνος Κουτούπας, προσθέτοντας πως αν και έγιναν κάποιες ενέργειες για αλλαγή του μοντέλου διάθεσης της πρώτης ύλης και κατεύθυνση προς τη ρωσική αγορά, ωστόσο οι παραγόμενες ποσότητες δεν μπορούσαν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση.

Τιμές και ποσότητες μυδιών

Οι τιμές χονδρικής για τα μύδια ήταν 35-40 λεπτά η αρμαθιά (40-50 κιλά) και 50 λεπτά ο σάκος (10 κιλά). Πάντως, όπως λέει ο κ. Κουτούπας, αν και στο εξωτερικό τα μύδια είναι ανάρπαστα, ωστόσο η οικονομική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική αγορά. Στο πάρκο της Πιερίας δραστηριοποιούνται περίπου 100 οικογένειες μυδοτρόφων, απασχολώντας εποχικά από 600 έως 1.000 άτομα.

Χρονιά καλή με μεγάλη ζήτηση, αναλόγως της πληθώρας των μυδιών που υπάρχουν στον Θερμαϊκό Κόλπο, χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων-Μυδοκαλλιεργητών Δήμου Αξιού «Ο Ποσειδώνας», Κωνσταντίνος Βερβίτης. Επεσήμανε, όμως, ότι στην περιοχή των Κυμίνων Θεσσαλονίκης και του Κλειδίου Ημαθίας υπάρχουν ακόμη απούλητα μύδια, εξαιτίας της λειτουργίας των παράνομων μυδοτροφείων στην περιοχή της Χαλάστρας, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι παράνομες μυδοκαλλιέργειες ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1.000 στρέμματα έκτασης, έναντι των 15.000 στρεμμάτων και των 55 μονάδων που λειτουργούν νόμιμα στις παραπάνω περιοχές. «Η παραγωγή ήταν καλή, όταν όμως δεν θα πουληθεί στην ώρα της και οι καλλιεργητές θα αναγκαστούν να αφήσουν τα μύδια στο νερό για μεγάλο διάστημα, υπάρχουν απώλειες και ζημίες και θέματα ποιότητας του προϊόντος», τονίζει ο κ. Βερβίτης. Οι τιμές χονδρικής για τα μύδια είναι 35 λεπτά η αρμαθιά και 45 λεπτά ο σάκος, μειωμένες κατά 5 λεπτά σε σχέση με πέρσι.

Έλλειψη υποδομών

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ο κ. Βερβίτης αναφέρει την έλλειψη των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών στο Εργαστήριο Βιοτοξινών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και την έλλειψη προσωπικού αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας. «Το κράτος είναι απόν και δεν βοηθά στις επενδύσεις που έχουμε κάνει εδώ και 30 χρόνια. Η φορολογία είναι αυξημένη και δεν γνωρίζουμε αν αύριο θα υπάρχουν οι επιχειρήσεις μας», σημειώνει ο κ. Βερβίτης, ενώ σχετικά με τις ΠΟΑΥ, καταλήγει πως ο μόνος λόγος δημιουργίας τους είναι για τη νομιμοποίηση των παράνομων μυδοτροφείων.