Πετυχημένη ημερίδα του ΣΕΑΜ στη Λάρισα

Πετυχημένη ημερίδα του ΣΕΑΜ στη Λάρισα

Καθοριστικός παράγοντας η εκµηχάνιση της γεωργίας

Η «εκµηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιµότητας και ανάπτυξης», ήταν το θέµα της ηµερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσµος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων (ΣΕΑΜ), σε µια κατάµεστη αίθουσα µε την παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και του αγροτικού κόσµου τη Δευτέρα 4 Δεκεµβρίου, στη Λάρισα.

Πετυχημένη ημερίδα του ΣΕΑΜ στη Λάρισα

Πετυχημένη ημερίδα του ΣΕΑΜ στη Λάρισα
Σάββας Μπαλουκτσής Πρόεδρος ΣΕΑΜ

Ο πρόεδρος του Συνδέσµου, Σάββας Μπαλουκτσής, στην οµιλία του αναφέρθηκε στο επίπεδο της εκµηχάνισης της ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σηµαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Επεσήµανε τη δραµατική αύξηση της µέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους, που οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής, µείωση του βαθµού ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήµατος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραµατίζει ο ΣΕΑΜ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έκλεισε την οµιλία του µε προτάσεις για µια βιώσιµη γεωργία που θα οδηγήσει σε οικονοµική ανάπτυξη της χώρας. 

Πετυχημένη ημερίδα του ΣΕΑΜ στη Λάρισα
Γ.Γ ΥπΑΑΤ Χαρ. Κασίμης

Ο γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίµης, ανέφερε ότι η εκµηχάνιση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της µείωσης του κόστους, αρκεί να γίνεται µε ορθολογική χρήση, και εκµεταλλευόµενοι οι αγρότες την αξία της συνέργειας. Υπενθύµισε ότι οι πόροι που θα διατεθούν στον πρωτογενή τοµέα ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και τόνισε ότι το νέο ΠΑΑ, σε συνδυασµό µε τον συνολικότερο σχεδιασµό θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη αναπροσανατολισµού του παραγωγικού µοντέλου και των αγροτικών περιοχών και θα θέσουν τον πρωτογενή τοµέα στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στην καινοτοµία και τις εφαρµογές των νέων τεχνολογιών στην εκµηχάνιση της Γεωργίας που µπορούν να µειώσουν το κόστος παραγωγής και να διευκολύνουν την εργασία επικεντρώθηκε η παρουσίαση του Θεοφάνη Γέµτου, οµότιµου καθηγητή του Τµήµατος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, του Παν. Θεσσαλίας. Ο κος Γέµτος αναφέρθηκε σε συγκεκριµένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για να ανταποκριθεί η ελληνική γεωργία, αλλά και η εκµηχάνιση στο τµήµα που της αναλογεί, σε µια σειρά από προκλήσεις, όπως η τροφοδοσία ενός αυξανόµενου πληθυσµού, αλλά και η επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο δράσης της Τράπεζας Πειραιώς για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τοµέα ανέλυσε ο διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τοµέα της Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης, και το οποίο περιλαµβάνει πλήθος από εξειδικευµένα εργαλεία που καλύπτουν όλες τις τραπεζικές ανάγκες του αγρότη για τη χρηµατοδότηση των αγροτικών του επενδύσεων και συγκεκριµένα για το Μέτρο 4 του ΠΑΑ. 

Στο πλευρό του αγρότη δηλώνει και η Alpha Bank, καθώς ο Σπύρος Ρεντετάκος, διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, τόνισε ότι στρατηγική της τράπεζας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τοµέα µε προτεραιότητα τον αγρότη. Επίσης, παρουσίασε τη σειρά «Alpha Αγροτική Επιχειρηµατικότητα» µε εκτενή αναφορά στα «Ευέλικτα Προγράµµατα Συµβολαιακής Επιχειρηµατικότητας», την «Κάρτα του Αγρότη», τη «Χρηµατοδότηση αγροτών που εντάσσονται σε Σχέδια Βελτίωσης για την αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού», αλλά και τα προγράµµατα για τις επιχειρήσεις αγροεφοδίων.

Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε µε την εισήγηση του Ευθύµιου Τσιάτουρα, προϊσταµένου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρµογής του ΠΑΑ 2014-2020, Μονάδα Επενδύσεων Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων, ο οποίος έκανε µια συνολική παρουσίαση του µέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, αναφερόµενος στους όρους και στις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένας γεωργός επιλέξιµος, στα ποσοστά ενίσχυσης, στις προτεραιότητες και στα κριτήρια βαθµολογίας, ενώ σηµείωσε ότι µέχρι τις 15 Δεκεµβρίου 2017 θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία θα παραµείνει ανοιχτή µέχρι και τον Μάρτιο 2018. 

Στη δεύτερη ενότητα, τον λόγο πήραν σύγχρονοι αγρότες και ανέλυσαν µε παραδείγµατα πώς κατάφεραν, αξιοποιώντας σύγχρονες µεθόδους και επενδύοντας σε µηχανολογικό εξοπλισµό να αυξήσουν την παραγωγή τους, να µειώσουν τον χρόνο εργασίας τους, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, µειώνοντας το κόστος παραγωγής και, τελικά, να αυξήσουν το εισόδηµά τους. Εξήγησαν στο κοινό –που µε µεγάλο ενδιαφέρον τους παρακολουθούσε– την πορεία που ακολούθησαν για να βελτιώσουν τις οικονοµικές αποδόσεις των γεωργικών εκµεταλλεύσεών τους, αλλά και πώς πέτυχαν να αυξήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, µειώνοντας τον χρόνο στο χωράφι, και αξιοποιώντας τον σε άλλου είδους δραστηριότητες.