Πετυχημένο φινάλε για την 14η Γιορτή Βιοκαλλιεργητών – Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών  Έβρου

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η «14η Γιορτή Βιοκαλλιεργητών – Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών Ν. Έβρου Ο Θησαυρός του Έβρου – Αναζητώντας τις χαμένες γεύσεις» στην Ορεστιάδα,  στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς του Έβρου.  Μετά την Αλεξανδρούπολη ήρθε η σειρά της Ορεστιάδας ν’ αναδείξει το ντόπιο παραγωγικό δυναμικό, μελισσοκόμους, βιοκαλλιεργητές και οικοτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν στους επισκέπτες τα προϊόντα τους. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συνομίλησαν μαζί τους για την διαδικασία παραγωγής, εξήγησαν την απόλυτη φυσική ιδιότητα του μελιού, την κρυστάλλωση.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Σκοπός μας είναι, μέσω της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, να γνωρίσουν οι καταναλωτές και να γευτούν προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας και είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα από αντίστοιχα ελληνικά και ξένα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εβρίτικα προϊόντα υπερτερούν ποιοτικά και είναι αναγνωρίσιμα ολοένα και περισσότερο εντός και εκτός χώρας. Όταν μάλιστα παράγονται με τις μεθόδους τις βιολογικής γεωργίας, η θρεπτική αξία τους ανεβαίνει κατακόρυφα, ενώ συνάμα προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη,  η οποία εντάσσεται σιγά – σιγά στην καθημερινότητά μας». Αναφερόμενος στον κλάδο της μελισσοκομίας έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση, τα τελευταία χρόνια, στην ενασχόληση Εβριτών, δη νέων με την παραγωγή μελιού.  «Για δε την οικοτεχνία, είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο ιδρύθηκαν και λειτουργούν επίσημα οι περισσότερες αριθμητικά οικογενειακές επιχειρήσεις. Όταν στην αριθμητική υπεροχή προστίθεται και η υψηλή ποιότητα των εβρίτικων προϊόντων οικοτεχνίας, το αποτέλεσμα είναι άριστο» σχολίασε.

Το παράλληλο πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων περιλάμβανε δραστηριότητες για παιδιά που κατασκεύασαν πουγκιά με αρωματικά φυτά και ζωγράφισαν την μέλισσα, μουσική από το Συγκρότημα «Ακριτικός Ήχος» και την Ορχήστρα του Τεχνικού Λυκείου Ορεστιάδας αλλά και χορό από την Χορευτική Ομάδα Φοιτητών Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές προσανατολίζονται η επόμενη εκδήλωση το 2018 να πραγματοποιηθεί πιο κοντά στο καλοκαίρι για ν’ αξιοποιήσουν την μεγάλη παρουσία τουριστών, δη ξένων, στον Έβρο.