Phil Hogan: Η ύπαιθρος στο επίκεντρο

Οι μεγάλες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης ασκούν μία αυξανόμενη πίεση στη διατήρηση της κοινοτικής χρηματοδότησης της ΚΑΠ, και ο αγροτικός τομέας καλείται να προσαρμοστεί και να αλλάξει το αφήγημά του.

Phil Hogan: Η ύπαιθρος στο επίκεντρο

Αυτό ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου Χόγκαν πριν λίγες ημέρες, σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Όπως ανέφερε, μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Συνεπώς, η συνέχιση χρηματοδότησης της ΚΑΠ δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στο επιχείρημα της ανάγκης οικονομικής ενίσχυσης κάποιων αγροτών. «Αντίθετα, πρέπει να βάλουμε τη διατροφή στο επίκεντρο των επιχειρημάτων μας… εάν θέλουμε να κερδίσουμε την υποστήριξη των φίλων μας στις πόλεις, χρειαζόμαστε να μιλήσουμε για τροφή, περιβάλλον και βιώσιμη ύπαιθρο, όχι απλά για αγρότες», τόνισε.

Οι αναφορές αυτές έγιναν λίγα 24ωρα μετά την παρέμβασή του για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Σε ένα κοινό νέων αγροτών προερχόμενων από πολλές χώρες, και μερικών από τους πιο έγκυρους σε αγροτικά ζητήματα Ευρωβουλευτές, τόνισε ότι παρά τα όσα πιστεύουν κάποια κράτη-μέλη, ο πυλώνας της ανάπτυξης της υπαίθρου πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του αγροτικού οικοδομήματος.

«Η ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να γίνει BIG (μεγάλη)» τόνισε. «Το γράμμα Β σημαίνει βιο-οικονομία και βιοποικιλότητα. Το γράμμα Ι, σημαίνει καινοτομία (innovation) και επενδύσεις (investments). Το γράμμα G, σημαίνει εγκατάσταση της νέας γενιάς αγροτών και πράσινη οικονομία».

Και όλα αυτά ενταγμένα σε μία νέα αντίληψη, όπου τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης δεν θα πρέπει απλά να παρακολουθούν κάποιες γενικές αρχές, αλλά να οδηγούν στην επίτευξη μετρήσιμων στόχων.

«Έξυπνα χωριά»
Τα νέα εργαλεία ανάπτυξης

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και προσδοκίες αγροτικές συναντήσεις, συζητήθηκαν οι αρχές και τα νέα εργαλεία πολιτικής της ΚΑΠ για την αγροτική ανάπτυξη.

Στη 2η Διακήρυξη του Κορκ της Ιρλανδίας «Για μια Καλύτερη Ζωή στην Ύπαιθρο», αποτυπώθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της, οι επενδύσεις και η δημιουργία απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή και πώς όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά στην πράξη.

Η «Ευρωπαϊκή Δράση Έξυπνα Χωριά», που προκηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο, που απορρέει από το πνεύμα της Διακήρυξης του Κορκ και αναμένεται να γενικευθεί εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 2020.

Μία ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων, εταίρων της υπαίθρου, ακαδημαϊκών και ατόμων με πρακτική εμπειρία σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, ανέλαβε να προσδιορίσει τις βέλτιστες πρακτικές και τους τρόπους υποστήριξης των Έξυπνων Χωριών. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε την προκήρυξη δημιουργίας του πρώτου πιλοτικού «Οικο-κοινωνικού Χωριού».

Κατά την παρουσίαση της δράσης, οι Επίτροποι και οι Ευρωβουλευτές που παρευρέθηκαν, τόνισαν τη σημασία των κατάλληλων υποδομών, της διασύνδεσης με σύγχρονα ευρυζωνικά ψηφιακά δίκτυα, της διαμόρφωσης μίας ελκυστικής εικόνας που πρέπει να αποκτήσουν τα «Έξυπνα Χωριά», ώστε να επιστρέψουν σε αυτά οι νέοι.

COPA-COGECA
«Ναι», με αστερίσκους

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτών COPA-COGECA που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση της δράσης, τόνισαν ότι η αμφίδρομη σχέση μεταξύ υπαίθρου και πόλης είναι δεδομένη. «Οι πόλεις προσφέρουν αγορές για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους, και η ύπαιθρος προσφέρει τρόφιμα υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσίες αγροτουρισμού», τόνισε ο εκπρόσωπος της COPA. Ωστόσο, η δημιουργία των Έξυπνων Χωριών δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον Δεύτερο Πυλώνα της ΚΑΠ και τα ΠΑΑ, αλλά πρωτίστως από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία στρατηγικών επενδύσεων ευρύτερα.