Πιέσεις για την πάταξη της παιδικής εργασίας στην παραγωγή καφέ και κακάο

Στη γεωργία τα 7 στα 10 παιδιά-εργάτες παγκοσμίως

paidia-paragogi-kafe

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει υποχρεωτικούς κανόνες για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και της αποψίλωσης των δασών στους κλάδους της καλλιέργειας καφέ και κακάο, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωβουλευτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όσο για τις εθελοντικές ενέργειες, που επί χρόνια αποσκοπούσαν στην άμβλυνση των ανωτέρω φαινομένων, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απέτυχαν να προκαλέσουν εκτεταμένες αλλαγές.

Την περασμένη εβδομάδα, σε δημόσια ακρόαση που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανάπτυξης (DEVE) από κοινού με την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε μια προσπάθεια αξιολόγησης του αντικτύπου της παραγωγής καφέ και κακάο στην αποψίλωση των δασών και την παιδική εργασία παγκοσμίως, καθώς και των ενεργειών της ΕΕ στον τομέα αυτόν. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς των συγκεκριμένων προϊόντων, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα το 39% και το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης κακάο και καφέ.

Αρκετοί ευρωβουλευτές στάθηκαν στο γεγονός ότι, παρότι αρκετές επιχειρήσεις παραγωγής καφέ και σοκολάτας έχουν πάρει την πρωτοβουλία να καταρτίσουν εθελοντικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η ΕΕ έχει εισαγάγει ειδικά μέσα στις εμπορικές της πολιτικές με τρίτες χώρες, οι αλλαγές που έχουν διαπιστωθεί είναι αργές και μικρής κλίμακας.

Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στο θέμα και να θεσπιστεί σχετική νομοθεσία, καθώς η διεθνής κοινότητα πλησιάζει στην αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία του 2025 για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας παγκοσμίως. «Δεν είμαστε σε καλό δρόμο», προειδοποίησε ο Antonie Fountain του Voice Network, μιας ένωσης ΜΚΟ και συνδικαλιστικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα της παραγωγής κακάο.

Οι ευρωβουλευτές και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι συμφώνησαν στο ότι η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει υποχρεωτικά πρότυπα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις του κλάδου να διαπιστώνουν παραβάσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν, επίσης, ότι τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας στις περιοχές όπου παράγονται τα προϊόντα, καθώς πολλοί αγρότες στη Δυτική Αφρική ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πράγμα που σημαίνει ότι αδυνατούν να προσλάβουν αγρεργάτες και αναγκαστικά στηρίζονται στα παιδιά τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 152 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 και 17 ετών εργάζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών αυτών –περίπου το 71%– εργάζονται στον αγροτικό τομέα, όπου απασχολούνται με δραστηριότητες που κυμαίνονται από την εκτροφή βοοειδών έως τη συγκομιδή τσαγιού.