Πιέσεις στα αγροτικά εμπορεύματα στον απόηχο της εκλογής Τράμπ

Οι δασμοί της ΕΕ στα αμερικανικά προϊόντα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο «φόβος για το άγνωστο» που σηματοδοτεί για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ λειτουργεί ως βαρίδι στα χρηματιστήρια (και) των αγροτικών εμπορευμάτων την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου (μαλακού) σιταριού υποχωρούν 5% ενώ για το καλαμπόκι η πτώση είναι 4%.

-Διαφήμιση-

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, όπως αναφέρει το έγκυρο διαδικτυακό agrimoney, οι πιέσεις στα αγροτικά εμπορεύματα είναι λιγότερο ισχυρές σε σχέση π.χ. με εκείνες στις τιμές των μετοχών οι οποίες σημείωσαν «βουτιά» 5,4% στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ενώ πτώση αναμένεται και στη Γουολ Στρητ που θα ανοίξει αργότερα.

Το πετρέλαιο στο μεταξύ υποχωρεί κάτω από τα 46 δολάρια το βαρέλι με την εν λόγω αγορά να αντιδρά, τουλάχιστον στην αρχή, με τρόπο που φέρνει στο μυαλό την «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Στον αντίποδα, ράλι σημειώνουν κλασικά επενδυτικά καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός ο οποίος τις πρώτες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύθηκε κατά 55 δολάρια στα 1.327 δολάρια η ουγκιά.

Οι απώλειες στις αγορές πάντως δείχνουν να μετριάζονται ελαφρώς μετά τις πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ τις οποίες οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως σχετικά μετριοπαθείς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η άκρως επιθετική ρητορική που υιοθέτησε προεκλογικά δε θα μετουσιωθεί σε πράξη. 

 

-Διαφήμιση-
Delegate