Πιέζουν οι περιορισμένες εξαγωγές τη σουλτανίνα

Πιέζουν οι περιορισμένες εξαγωγές την σουλτανίνα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πιέσεις στην τιμή παραγωγού ασκεί η χαμηλή, ακόμη, ζήτηση για εξαγωγές σουλτανίνας, με αποτέλεσμα η εσωτερική αγορά να είναι μονόδρομος για τη διάθεση της παραγωγής για τους σταφυλοπαραγωγούς.

Οι μέχρι και 30% χαμηλότερες τιμές για τις ποσότητες που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 grapes», Μ. Λέγγα, συμπαρασύρουν και τις τιμές που διατίθενται στην εγχώρια αγορά. Έτσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές παραγωγού για τη «βασίλισσα», που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση, έχει «κολλήσει» στα επίπεδα των 40-50 λεπτών το κιλό, ενώ μέχρι τα 75 λεπτά φτάνουν οι τιμές για εξαγωγές.

Η μείωση στην τιμή του καλλιεργητή αποτυπώθηκε, έως έναν βαθμό, στη χονδρική και τη λιανική τιμή την εβδομάδα που διανύουμε. Την προηγούμενη Δευτέρα, στη λαϊκή αγορά η τιμή της σουλτανίνας ξεκινούσε από τα 70 λεπτά έναντι 1,2 ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα, φτάνοντας, ωστόσο, μέχρι και το 1,5 ευρώ, διατηρώντας έτσι τη μέγιστη «ψαλίδα» στο ποσοστό του 200%. Μέχρι 1,5 ευρώ την είδαμε και στα σούπερ μάρκετ από 1,55 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα, κατά 20% μειωμένη εμφανίζεται η τιμή της σουλτανίνας στον ΟΚΑΑ, ενώ κατά 30% η χαμηλή τιμή στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, που εξακολουθούσε να φτάνει το 1,5 ευρώ.

Στις 9 Αυγούστου, περίπου έναν μήνα νωρίτερα, η σουλτανίνα «έπιανε» στον παραγωγό τα 75 λεπτά. Οι τιμές στη λιανική δεν «ακολούθησαν» σε ποσοστό τη μείωση που είδαν οι αμπελουργοί, καθώς, μετά τη μείωση στο χωράφι, δεν «απομακρύνθηκαν» σημαντικά από το 1-1,59 ευρώ στη λαϊκή. Στα σούπερ μάρκετ στις 8/8 πωλούνταν μέχρι 2,29 ευρώ, στην αγορά του Ρέντη έφτανε το 1,6 ευρώ και στην ΚΑΘ το 1,8 ευρώ.

Μελίνα Ζιάγκου, Χριστίνα Καραβοκύρη

-Διαφήμιση-
Delegate