Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ οι Βρετανοί αγρότες

Στη σκιά του Brexit, οι παραγωγοί του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την ΕΕ να απλώνεται δυσοίωνο

Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία μεταξύ των Βρετανών αγροτών αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους στον κλάδο. Σε γκάλοπ που έχει καθιερώσει από το 2010 η Ένωση Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU), οι χαμηλές προσδοκίες και η επιφυλακτικότητα χτυπούν κόκκινο, με αρκετούς παραγωγούς να αναστέλλουν τις επενδύσεις τους έως ότου καταστούν σαφείς οι συνέπειες του Brexit.

Περισσότερο απαισιόδοξοι, όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους στη βρετανική γεωργία, εμφανίζονται οι προβατοπαραγωγοί και οι παραγωγοί βόειου κρέατος.Πιο συγκεκριμένα, σε δείγμα 750 αγροτών, η ετήσια έρευνα καταγράφει ότι ένας στους πέντε αγρότες σχεδιάζει να περικόψει τις επενδύσεις του, με τις μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες ανησυχίες (σ.σ. για το επόμενο έτος) να είναι η αύξηση των τιμών των εισροών (σε ποσοστό που πλησιάζει το 70%), οι κανονισμοί και η νομοθεσία και το Brexit (που αμφότερα υπερβαίνουν το 50%).

Πέρσι, ο δείκτης αυτοπεποίθησης των Βρετανών για την επόμενη τριετία είχε βρεθεί για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα. Από τότε, η σιγουριά των αγροτών έχει μειωθεί περαιτέρω. Μόνη αχτίδα φωτός παραμένει η εμπιστοσύνη των αγροτών, όσον αφορά τις πιο βραχυπρόθεσμες προοπτικές, δηλαδή σε βάθος ενός έτους, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019).

«Είμαι πολύ απογοητευμένος που βλέπω πως η αυτοπεποίθηση των αγροτών έχει βρεθεί σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα από πέρυσι. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα επενδύσεις· χωρίς αυτές, θα δυσκολευτούμε πολύ να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Meurig Raymond, πρόεδρος της NFU. «Όλοι ανησυχούν για την εμπορική συμφωνία που θα έχουμε με την ΕΕ, την εθνική πολιτική που θα αντικαταστήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η αβεβαιότητα έχει δημιουργήσει νευρικότητα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Raymond, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η πτώση της αξίας της λίρας είχε οδηγήσει σε υψηλότερες αγροτικές επιδοτήσεις, δεδομένου ότι αυτές καθορίζονται σε ευρώ, αλλά πληρώνονται σε λίρες. Η ασθενής λίρα επωφελήθηκε, επίσης, από εξαγωγείς, όπως οι εκτροφείς προβάτων και οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίοι απολάμβαναν υψηλότερες τιμές στα βασικά προϊόντα.

Από τότε, όμως, η υποτίμηση έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, της ενέργειας και των μηχανημάτων.