Συμβούλιο Υπουργών Υγείας: Πιο υγιεινά τρόφιμα στην Ευρώπη μέχρι το 2017

Θα υπάρχει συνεχής έλεγχος και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις για την πρόοδο τους

Η παρουσία του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών, που σχετίζονται με τη διατροφή στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, είναι πολύ υψηλή και εξακολουθεί να αυξάνεται. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, οδήγησαν το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στο κάλεσμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτακτική διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου. Το σχέδιο θα έχει στόχο «τον επαναπροσδιορισμό της σύνθεσης των τροφών, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, τρανς-λιπαρά οξέα, προστιθέμενη ζάχαρη και υψηλές θερμίδες, λόγω του ρόλου που παίζουν τα στοιχεία αυτά στην ανάπτυξη μη μεταδοτικών ασθενειών, υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας». Το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας πήρε αποφάσεις για το τι πρέπει να αλλάξει μέχρι το τέλος του 2017  και καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για πιο υγιεινά τρόφιμα.

Το πρόβλημα

Το Συμβούλιο ανησυχεί «πως η διατροφή πολλών Ευρωπαίων περιέχει υπερβολικές ποσότητες αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και ενεργειακής αξίας, κυρίως μέσω της κατανάλωσης μεταποιημένων ή παρασκευασμάτων τροφίμων. Συγχρόνως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι σε υψηλά ποσά τρανς-λιπαρών οξέων». Προκειμένου, λοιπόν, να επωφεληθούν όλες οι ομάδες του πληθυσμού, και κυρίως τα παιδιά, απαιτούνται, όπως αναφέρει το συμβούλιο, «μεγαλύτερες προσπάθειες για τα βασικά προϊόντα που καταναλώνονται».

Υποχρεώσεις

Το Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να συστήσουν ένα εθνικό σχέδιο για τη βελτίωση των προϊόντων τροφίμων μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, θα υπάρχει συνεχής έλεγχος, αφού τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις για την πρόοδο των δραστηριοτήτων τους. Θα αξιολογούνται «για τη μείωση του αλατιού και των κορεσμένων λιπαρών στο πλαίσιο της ΕΕ, όσον αφορά εθνικές πρωτοβουλίες περί αλατιού και εθνικές πρωτοβουλίες για επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά».

Καταναλωτές

Η ευρωπαϊκή καταναλωτική οργάνωση beuc καλωσορίζει τις αποφάσεις αυτές με ικανοποίηση, αφού, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί της, «είναι πλέον ώρα οι κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών τους».

 Βικτωρία Αποστολοπούλου