Ξανά από την αρχή οι πιστοποιήσεις για το halal

halal

*Πήραν πίσω τις υφιστάμενες αδειοδοτήσεις τα ΗΑΕ
*Αραβικά κεφάλαια «ψάχνονται» για επενδύσεις σε Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα

Έντονο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια για τη δημιουργία στον ελλαδικό χώρο σφαγείων και μεταποιητικών μονάδων, οι οποίες θα πληρούν τους νέους, αυστηρότερους όρους χορήγησης πιστοποιητικών halal από τις χώρες του Κόλπου, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα, όπου οι εν δυνάμει επενδυτές έχουν έρθει σε επαφή με ντόπιους επιχειρηματίες και οι συζητήσεις, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», αφορούν κοινοπρακτικά σχήματα για αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το σενάριο δημιουργίας καινούργιων εγκαταστάσεων, αξιοποιώντας χρηματοδoτικά εργαλεία του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ.

Διόλου τυχαία, η κινητικότητα αυτή συμπίπτει με την πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει πρόσφατα σε αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τις θρησκευτικές σφαγές στη χώρα μας, με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εν λόγω απόφαση (292/46122), που φέρει την υπογραφή των Βαγγέλη Αποστόλου και Γιάννη Τσιρώνη, τροποποιεί παλαιότερη απόφαση (951/44337/27.04.2017) αναφορικά με τη σφαγή ζώων «στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων». Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι:

«Η τομή της αφαίμαξης πραγματοποιείται με ακρίβεια με αιχμηρό μαχαίρι κατάλληλο για το μέγεθος και το είδος του ζώου. Ο υπεύθυνος του σφαγείου εξασφαλίζει ότι κατά τη διενέργεια της σφαγής υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο σε προσιτό σημείο τουλάχιστον ένα εφεδρικό κατάλληλο και καλά ακονισμένο μαχαίρι.

-Οι διαδικασίες σφαγής στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων εκτελούνται από εκδοροσφαγείς που διαθέτουν το πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας του άρθρου 21 του Κανονισμού (σ.σ. αναφέρεται στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1099/2009) το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 126/2000 (Α’ 111), όπως κάθε φορά ισχύουν».

Νέο πλαίσιο

Η απόφαση για τις θρησκευτικές σφαγές αποτελεί ουσιαστικά την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στην κίνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να αυστηροποιήσουν το καθεστώς απονομής πιστοποιητικών halal σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώντας το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ανεπαρκές. «Θεώρησαν ότι τα πρότυπα που χορηγούσαν οι ευρωπαϊκοί φορείς πιστοποίησης αποτελούσαν στην πραγματικότητα έναν συμβιβασμό μεταξύ της ενωσιακής νομοθεσίας και των “αυθεντικών” προτύπων halal και δεν τους κάλυπταν πλέον», αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές με γνώση του θέματος.

Σε αυτό το πνεύμα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ντουμπάι, η αναγνώριση φορέων πιστοποίησης halal καθώς και φορέων διαπίστευσής τους στα ΗΑΕ, περιήλθε στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Αρχής Τυποποίησης Emirates Authority For Standardization and Metrology-ESMA, ενώ παράλληλα ανακλήθηκαν οι αναγνωρίσεις φορέων εκτός των ΗΑΕ και επιβλήθηκε νέα διαδικασία εξαρχής αδειοδότησής τους.

Η πρώτη νέα συμφωνία

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως σημείωνε το έγγραφο της πρεσβείας, δεν αναγνωρίζονται πλέον πιστοποιητικά για επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος που είχαν χορηγηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις, από ευρωπαϊκούς φορείς πιστοποίησης των οποίων η αναγνώριση ανακλήθηκε ή εκκρεμεί από την ESMA. Επιπλέον, ελληνικά σφαγεία μπορούν εφεξής να πιστοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από φορείς που αναγνωρίζονται στα ΗΑΕ και διαθέτουν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Μάλιστα, η πρώτη συμφωνία με ελληνική εταιρεία υπό το νέο καθεστώς έκλεισε στα τέλη Μαρτίου, μεταξύ του εμιρατινού φορέα RAC’s και της Business lab.

Εργαλείο για εξαγωγές αλλά και τοπική παραγωγή

Με δεδομένη και τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της χώρας μας, η πιστοποίηση halal μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο διαβατήριο εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο δρόμος για την αξιοποίησή της, ωστόσο, με όρους υπεραξίας για την τοπική παραγωγή, περνά μέσα από την αναδιοργάνωση του κτηνοτροφικού κλάδου και την ενεργοποίηση εργαλείων όπως η συμβολαιακή. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, ελοχεύει ο κίνδυνος οι ανάγκες των νέων επενδύσεων, που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, να καλυφθούν από εισαγωγές από τρίτες χώρες.