Πίθηκοι, ελέφαντες και καµηλοπαρδάλεις ζούσαν στο παρελθόν κοντά στο κέντρο της Αθήνας

Αμύθητης αξίας παλαιοντολογικοί θησαυροί στη Χώρα μας

pikermi-osta-anakalipsi
Ο «Γκρεκοπίθηκος» µένει να ταυτοποιηθεί ότι ήταν πλάσµα ανάµεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο

Θα µπορούσατε να φανταστείτε ότι, κατά το παρελθόν, στην Αθήνα κυκλοφορούσαν πίθηκοι από κλαδί σε κλαδί; Ότι στους Αγίους Αναργύρους Αττικής βρέθηκε η σιαγόνα του «Γκρεκοπίθηκου», ενός πλάσµατος που η µορφή του ήταν κάτι µεταξύ πιθήκου και σύγχρονου ανθρώπου; Ότι παλαιότερα έκαναν βόλτες στον ελλαδικό χώρο καµηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, ελέφαντες, αντιλόπες και γιγαντιαίες χελώνες; Ότι θηρία, που προβάλλονται σήµερα στις ταινίες του Σπίλµπεργκ, πριν από περίπου 7,2 µε 5 εκατοµµύρια χρόνια, κυκλοφορούσαν σε ρεµατιές της Πεντέλης, µόλις ένα τσιγάρο δρόµο από το κέντρο της Αθήνας;

Παλαιοντολογικοί θησαυροί

Σηµαντικά παλαιοντολογικά µνηµεία και απολιθώµατα έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Εύβοια, τη Ρόδο, τη Σάµο, την Κρήτη και, φυσικά, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπου πρόσφατα µπήκε ο θεµέλιος λίθος για την ίδρυση Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Ίσιωµα Καρυών.

Ερώτηση για τη δυνατότητα δηµιουργίας γεωπάρκου στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας κατέθεσε και ο τοµεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, λόγω του απολιθωµένου δάσους του Αγίου Νικολάου. Όπως εξηγεί, µε µελέτη που εκπονήθηκε από τον διευθυντή του Τοµέα Ιστορικής Γεωλογίας/ Παλαιοντολογίας, καθηγητή, Ευάγγελο Δ. Βελιτζέλο, στη συγκεκριµένη περιοχή υπάρχουν σπάνια ευρήµατα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι παρόµοιοι σχηµατισµοί παρατηρούνται µόνο στο Εθνικό Πάρκο «Nambung» στην Αυστραλία και θεωρούνται παγκοσµίως από τους σπανιότερους της φύσης.

Συντονισµένες προσπάθειες της κυβέρνησης για να αναδειχθούν τα γεωπάρκα 

Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να αναδειχθεί επιτέλους το Πικέρµι ως γεωπάρκο, όπως φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε στη Χαρά Καφαντάρη, πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάµελλος. Η ίδια εξήγησε πως µε την υπάρχουσα νοµοθεσία και τον νόµο 3937/11, που βασίστηκε στον προγενέστερο 1650/86, οι διαδικασίες είναι γραφειοκρατικές για την αναγνώριση των γεωπάρκων. 

Το ελληνικό υπουργείο Τουρισµού, διά του γενικού γραµµατέα, Γιώργου Τζιάλλα, και το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράµµατος Interreg «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», σχεδιάζουν δράση για την ανάδειξη των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου, προϋπολογισµού 2,96 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση της νοµοθεσίας αναµένεται να είναι πιο προστατευτική για τα γεωπάρκα και εκτιµάται ότι θα επηρεάσει ελάχιστα τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και τη χρήση γης. Μέχρι στιγµής, υπάρχουν πέντε γεωπάρκα στη χώρα µας.

Πρόκειται για το Απολιθωµένο Δάσος Λέσβου (2000) στο Σίγρι, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001) στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελµού – Βουραϊκού (2009) στην Πελοπόννησο, την περιοχή του Εθνικού Δρυµού Βίκου – Αώου (2010) στην Ήπειρο, και το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015), επίσης στην Κρήτη. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ενταχθούν στα γεωπάρκα και το Πικέρµι Αττικής και η Κερασιά Ευβοίας, όπως εξηγεί ο οµότιµος καθηγητής Παλαιοντολογίας – Στρωµατολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γιώργος Θεοδώρου.

«Γκρεκοπίθηκος» και «Κύκλωπες»

Το Πικέρµι, µια πεδινή περιοχή, µόλις λίγα χιλιόµετρα από το κέντρο της Αθήνας θεωρείται, σύµφωνα µε τους Γάλλους επιστήµονες, η «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας». Παρά τα απίστευτα προβλήµατα που συναντούν οι Έλληνες επιστήµονες, λόγω γραφειοκρατίας, έλλειψης χρηµατοδότησης και, κυρίως, έλλειψης εξειδικευµένου προσωπικού, µε µόλις τέσσερις παλαιοντολόγους σε µια χώρα µε σπουδαία ευρήµατα, δείχνουν έναν αµύθητο παλαιοντολογικό θησαυρό.

pikermi-osta-anakalipsiΗ ιστορία των Κυκλώπων θεωρείται πως πιθανότατα συνδέεται µε την ανάγκη των ανθρώπων να εξηγήσουν την καταγωγή των οστών των ελεφάντων, που είχαν βρεθεί και είχαν µια οπή στο κεφάλι, από τα οποία ξεκινά η προβοσκίδα.

Μάλιστα, στους Αγίους Αναργύρους έχει εντοπιστεί ο «Γκρεκοπίθηκος», κοντά στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το σαγόνι του οποίου µοιάζει να είναι κάτι ανάµεσα στον πίθηκο και στον σύγχρονο άνθρωπο και χρονολογείται περίπου 7.175.000 χρόνια πριν.

Κι αν αυτό δεν φτάνει, στη Βραυρώνα ζούσαν, 24.000 χρόνια έως 10.000 χρόνια πριν, λιοντάρια και λίγκες και στο Διρό της Πελοποννήσου πάνθηρες.

Η ανακάλυψη των οστών του Πικερµίου έγινε από τον Άγγλο αρχαιολόγο G. Fimley το 1835 και οι πρώτες ανασκαφές πραγµατοποιήθηκαν το 1853 από τον καθηγητή Ηρακλή Μητσόπουλο, ενώ το 1855 έγιναν ανασκαφές και από γαλλική ανασκαφική οµάδα. Μέχρι σήµερα υπάρχουν προβλήµατα στη νοµοθεσία, ενώ το ίδιο συµβαίνει και στη Σάµο, καθώς ευρήµατα από το χωριό Μυτιληνιοί φιλοξενούνται σε µουσείο της Νέας Υόρκης! Έτσι, δεν ήταν µόνο ο Έλγιν, που άρπαξε τα ελληνικά γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και κάµποσοι επιτήδειοι που κέρδισαν ό,τι µπορούσαν από αυτό το ζωντανό παλαιοντολογικό µουσείο.

Και αν τα αρχαιοελληνικά κείµενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων δείχνουν πως η Αττική δεν ήταν και η πιο εύφορη γη για καλλιέργεια, το παρελθόν της ήταν γεµάτο από σαβάνες, που έµοιαζαν είτε µε της Αφρικής είτε µε κάποια τοπία της Ασίας. Στο νέο θεσµικό πλαίσιο αναµένεται να υπάρξουν νέες διατάξεις για την προστασία του Υµηττού, του Κορινθιακού, της βιοποικιλότητας και της νησιωτικής χώρας. Μάλιστα, σε ορισµένες χώρες του εξωτερικού, η κτηνοτροφία χρησιµοποιείται πιλοτικά για βελτίωση της πυροπροστασίας στα γεωπάρκα, αν και δυστυχώς στο Πικέρµι, ο περιβάλλων χώρος έχει καεί, γεγονός που βλέπουν θετικά και οι Έλληνες επιστήµονες.