-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το Μάη έχ’ η άνοιξη, τα χελιδόνια ο Μάρτης, ο Απρίλης τα τριαντάφυλλα, κι ο Μάης τα κεράσια.

Όπου ακούς πολλά κεράσια, βάστα μικρό καλάθι, λέει μια λαϊκή μας παροιμία. Ωστόσο, όσοι αποφάσισαν να επισκεφθούν τον Πλάτανο Κυνουρίας, σίγουρα χρειάστηκαν ένα μεγαλύτερο καλάθι, γιατί στο μαγικό χωριό του Πάρνωνα, ο Μάης είναι συνδεδεμένος με χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Κυρίως, όμως, είναι αγαπημένος γιατί τα όμορφα άνθη της κερασιάς μεταμορφώνονται σε κατακόκκινα τραγανά δροσάτα κεράσια! Κεράσια, που απόλαυσαν σε αφθονία, όσοι παρευρέθηκαν στη «Γιορτή Μάη και κερασιού», η οποία πραγματοποιήθηκε αύριο, Σάββατο 27 Μαΐου, και την Κυριακή 28 Μαΐου στον Πλάτανο Κυνουρίας με μεγάλη επιτυχία!

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...

-Διαφήμιση-

Ο Πλάτανος είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, φημισμένος για τα πλούσια νερά του, που βγαίνουν κατευθείαν από τα σπλάχνα του Πάρνωνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων και απέχει 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι μικροί καταρράκτες, οι αμέτρητες τρεχούμενες πηγές, τα καλντερίμια, ο επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Άννας (1835), τα δύο μοναστήρια Παναγία της Σέλας και Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην κορυφή του χωριού, ο Πύργος του Μόραλη όπου αποκρούστηκαν οι ορδές του Ιμπραήμ και μια ευγενική φιλοξενία συνθέτουν το σκηνικό για ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες εικόνες, με λαογραφικές πληροφορίες αγροτικής, ποιμενικής, υλοτομικής και κτηνοτροφικής προέλευσης.

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...

Η γιορτή των παππούδων μας

Στον Πλάτανο Κυνουρίας κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου, ο δραστήριος τοπικός σύλλογος, οι κερασοπαραγωγοί και οι νοικοκυρές του χωριού βάζουν το «κερασάκι στην τούρτα» και αναβιώνουν ένα από τα ομορφότερα έθιμα του τόπου, τη «Γιορτή του Μάη και του κερασιού». Πρόκειται για μια γιορτή αφιερωμένη στο δέντρο της κερασιάς και τους πολύτιμους καρπούς της, που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, με στόχο την τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της ντόπιας αγοράς, αλλά και τη γνωριμία με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου. Ξέρουμε ότι πάντα πίσω από ένα σπουδαίο εγχείρημα κρύβονται άνθρωποι με μεράκι και όραμα. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για όλους εκείνους που κινούν τον «Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Πλατάνου Κυνουρίας». Έναν σύλλογο, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί σε βασικό στήριγμα της ανάπτυξης και ανάδειξης του χωριού.

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...

«Η γιορτή του κερασιού κρατάει τις ρίζες της από τους παππούδες μας. Κάθε άνοιξη, μόλις τελείωναν τη συγκομιδή του καρπού, οργάνωναν ένα μικρό πανηγύρι για να ξεκουραστούν και να γιορτάσουν την καρποφορία της γης. Έτσι κι εμείς, συνεχίζοντας την παράδοση αυτή, διοργανώνουμε κάθε χρόνο στο χωριό μας, τον Πλάτανο, την γιορτή του κερασιού, για να τιμήσουμε τα προϊόντα που παράγει η πλατανίτικη γη», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά και πρόεδρος του χωριού, Θανάσης Αντωνίου.

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...

Φουλ του κερασιού

Έτσι, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου όλα ήταν έτοιμα για την υπαίθρια «Γιορτή του κερασιού». Στο χωριό απλώθηκαν μια σειρά από καλοφτιαγμένους πάγκους, όπου φιλοξένησαν όλα τα ντόπια προϊόντα. Οι φουφούδες και τα καζάνια στήθηκαν σε κεντρικά σημεία του χωριού και τα μαγειρέματα είχαν την τιμητική τους, ενώ οι μυρωδιές πλημμυρίσαν τον τόπο. Από τις 10 το πρωί, οι εθελοντές θα υποδέχτηκαν τους ξένους, προσφέροντας κεράσια για το καλωσόρισμα. Στη συνέχεια της ημέρας, οι επισκέπτες απολαύσαν το κεράσι σε όλες τις εκδοχές του. Συνταγές φτιαγμένες από τις νοικοκυρές του χωριού, όλες τους παραδοσιακές, αλλά και «πειραγμένες» με φαντασία και μεράκι. Όσο, δε, για τις γλυκές εκδοχές του, αυτές δεν είχαν τελειωμό! Από το βαζάκι του γλυκού του κουταλιού έως τη μαρμελάδα κεράσι και, φυσικά, την περίφημη κερασόπιτα, που δεν έφυγε κανείς χωρίς να τη δοκιμάσει. Από το μενού, όμως, δεν έλειπαν και άλλα παραδοσιακά τοπικά φαγητά, όπως σκαστά μακαρόνια, τραχανάς, βραστό κρέας, σουβλάκι, γουρουνοπούλα, σαλάτες, τυριά και πολλά άλλα. Όλα αυτά προσφέρθηκαν στους επισκέπτες μαζί με κρασί σε συμβολικές τιμές για την ενίσχυση του συλλόγου. Η μουσική έπαιζα δυνατά από το πρωί μέχρι τις 9:00 μ.μ., μέχρι που τη σκυτάλη πήρε η ζωντανή ορχήστρα με τραγουδιστές και οργανοπαίχτες που τίμησαν την παράδοση.

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...

Νερόμυλοι και Στρούγκες

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...«Σαν του Πλατάνου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη με μια γουλιά δε θες γιατρό με δύο βρίσκεις ταίρι». Στην κεντρική πλατεία, τη λεγόμενη «Βρύση», θα αναβίωσε η λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου εκεί όπου οι Πλατανίτες, αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών άλεθαν τα σιτηρά τους. Έτσι, οι νεότεροι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το επάγγελμα του μυλωνά και τον τρόπο παραγωγής του αλευριού σε έναν από τους τέσσερις νερόμυλους που υπήρχαν και λειτουργούσαν στο χωριό.

Έξω από τον νερόμυλο στέκονταν τσολιάδες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα έγινε η αναπαράσταση της «στρούγκας», του χώρου που εξυπηρετούσε για το άρμεγμα των ζώων του κοπαδιού. Οι επισκέπτες πήραν μια μικρή γεύση της δύσκολης και απαιτητικής ζωής του κτηνοτρόφου, καθώς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά, βήμα-βήμα, τη διαδικασία του αρμέγματος για να παραχθεί το γάλα, τη μετέπειτα επεξεργασία του και όλα τα στάδια της παραδοσιακής παραγωγής τυριού και μυζήθρας. Επίσης, παρακολούθησαν την παρασκευή του ζεστού τραχανά, ένα από τα πιο παλιά και θρεπτικά φαγητά του τόπου.

Πλάτανος Κυνουρίας: Όπου ακούς πολλά κεράσια...

Για τους λάτρεις της υφαντικής παράδοσης, οι Πλατανίτισσες ύφαναν την παράδοση του τόπου, στον ξύλινο αργαλειό που είχε στηθεί ειδικά για τη «Γιορτή Μάη και κερασιού».

Να αναφέρουμε ότι, στον Πλάτανο Κυνουρίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Γιορτή Σύκου και Κάστανου. Για περισσότερες πληροφορίες: Facebook: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας / κιν: 697 481 7379

-Διαφήμιση-
Delegate