Πλήγμα για ολόκληρη την ιχθυοπαραγωγική αλυσίδα του Σαρωνικού

Αποζημιώσεις για τις ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα υπόσχεται το ΥΠΑΑΤ

Πλήγμα για ολόκληρη την ιχθυοπαραγωγική αλυσίδα του Σαρωνικού

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ψαράδες του Σαρωνικού, περιμένοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Παράλληλα, ετοιμάζουν το νομικό τους οπλοστάσιο για αποζημιώσεις, ενώ αναλόγως ενδέχεται να πράξουν και επαγγελματίες ολόκληρης της παραγωγικής αλυσίδας, ιχθυοπωλεία, ψαροταβέρνες, εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, ξενοδοχεία κ.ά. του παράκτιου μετώπου της Αττικής.

Πάνω από 1.000 ψαράδες του Σαρωνικού μιλούν για κάθετη πτώση στο εισόδημά τους, ενώ μερικοί ανεβάζουν τον αριθμό σε 2.500. Οι άλλοτε ουρές, σε νέας μορφής ιχθυοπωλεία, που ψήνουν και ψάρια για τον καταναλωτή, ανήκουν στο παρελθόν στα νότια προάστια. Πρόχειρες εκτιμήσεις μιλούν για άμεση ζημιά κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Το κλίμα αγωνίας ήρθαν να επιτείνουν οι καταγγελίες της ανεξάρτητης βουλευτή Β’ Πειραιά, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. Η ίδια υποστήριξε στη Βουλή ότι «δεν πρόκειται να αποζημιωθεί κανείς, διότι υπήρχαν προβλήματα στην ασφάλιση του πλοίου».

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές και τομές στο θέμα της αδειοδότησης, ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας και μεταφοράς υγρών καυσίμων στη θάλασσα, προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι οικολογικών φορέων και επαγγελματιών κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, κακό συντονισμό των υπηρεσιών και έλλειψη μέσων, ενώ καταγγέλθηκαν οι συνθήκες για τις αδειοδοτήσεις πλοίων, που δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το όριο ηλικίας των πλοίων και το καθεστώς για τους νηογνώμονες. Υποστήριξε πως θα έρθει εθνικό σχέδιο για το θαλάσσιο περιβάλλον, εμπλουτισμένο και με τις προτάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Ουδείς γνωρίζει, ωστόσο, πόσο θα κρατήσουν οι διαδικασίες απορρύπανσης, ενώ το θέμα της τοξικότητας στα ψάρια ερευνάται από το ΕΛΚΕΘΕ, καθώς δεν υπάρχει θεσπισμένο όριο στην ΕΕ, παρά μόνο στα όστρακα.

Αποζημιώσεις υπόσχεται το ΥΠΑΑΤ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του, ενώ τόνισε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να αποζημιώσει τους ψαράδες του Σαρωνικού, οι οποίοι αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά την καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα. «Περιμένουμε την έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για να στοιχειοθετήσουμε φάκελο με την απώλεια εισοδήματος των ψαράδων, αλλά είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το πού θα αναζητήσουμε τους πόρους. Πέραν αυτών, από την ασφάλεια του πλοίου και από την πλευρά μας υπάρχουν μέτρα και δράσεις, απ’ όπου μπορούμε να αντλήσουμε πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός.

Εξηγώντας την καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπλήρωσε ότι «αν δεν συνταχθεί ο συγκεκριμένος φάκελος, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο παρά να ευχαριστήσουμε τους ψαράδες, γιατί χωρίς διαταγές ήξεραν τι να κάνουν και δεν πλησίασε κανείς στις περιοχές αυτές».

Υποστήριξε ακόμη ότι «όσα ψάρια πηγαίνουν στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ψαρεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 μιλίων από τις ακτές».

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους για το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό, που επηρεάζει και τον καταναλωτή, τον ψαρά αλλά και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα θαλάσσια τρόφιμα. Η διαμάχη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη στις διαδικασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κυβέρνηση. Να αναλάβει τις ευθύνες του τον κάλεσαν με τη σειρά τους ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Χρήστος Δήμας, ζήτησαν ελέγχους και στα αλιεύματα, εντός και εκτός Σαρωνικού. Ψαράδες υποστηρίζουν ότι η ρύπανση εξαρτάται κυρίως από τη φύση του ίδιου του ψαριού, αφού άλλα δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στη θάλασσα και άλλα μπορούν να βρεθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Οι προσπάθειες από τα συνεργεία απορρύπανσης συνεχίζονται πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στις έρευνες, και μέσα στον επόμενο μήνα θα βγουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αλλά ήδη, σύμφωνα με όσα είπαν δήμαρχοι της ακτογραμμής του Σαρωνικού, παρατηρήθηκαν προβλήματα και επιφανειακά και στον βυθό.