Πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ύψους 16 εκατ. ευρώ

Τ.Πεβερέτος: Πώς η πολιτική της στοχευμένης παρέμβασης στην εξισωτική αποζημίωση έγινε
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ευχάριστα είναι τα νέα σχετικά με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για ζημιές στη δυτική και ζωική παραγωγή του 2015 από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Φάνης Κουρεμπές, πρόκειται να πιστωθούν περίπου 16 εκατ. ευρώ έως τις 10 Αυγούστου. Επίσης, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών της Χίου, επεσήμανε ότι ο φάκελος που θα συνταχθεί για τα ΠΣΕΑ θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα για έγκριση από την Κομισιόν.

«Έως τις 10 Αυγούστου, θα έχουν λήξει όλα τα διαδικαστικά θέματα από το υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούμε να πληρώσουμε. Μιλάμε για περίπου 16 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό (και με τα υπόλοιπα που έχουν καταβληθεί μέσα στο έτος), καλύπτουμε ουσιαστικά το 95% των αποζημιώσεων του 2015 (για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο) και μένουν μόνο κάποιες ενστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Φάνης Κουρεμπές, πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Σε ερώτηση μας σχετικά με το πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν ζημιές που έλαβαν χώρα το τρέχον έτος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεκινήσει εντός του 2016. Πρώτα, όπως μας εξήγησε θα πληρωθούν οι αποζημίωσες ζωικού κεφαλαίου.

Μιλώντας με τον κ. Κουρεμπέ, δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε σχετικά με την πορεία αποζημιώσεων των μαστιχοπαραγωγών της Χίου, που πρόσφατα είδαν τα δέντρα τους να καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα που έπληξε το νησί αλλά και για τις αποζημιώσεις των παραγωγών στη Βόρεια Εύβοια. «Θα καταβληθούν αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο μέσω του ΕΛΓΑ, ενώ τους μαστιχοπαραγωγούς (εκτός των άμεσων αποζημιώσεων που ανακοίνωσε ο Β. Αποστόλου) θα τους αποζημιώσουμε μέσω ΠΣΕΑ. Θα φτιάξουμε τον φάκελο και, όπως έγινε γνωστό, θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα, αφού είναι και εντολή πρωθυπουργού. Άλλωστε, η διαδικασία στην Κομισιόν αλλάζει, σχετικά με την έγκριση τέτοιων φακέλων για αποζημιώσεις. Στην Εύβοια έχουν γίνει επισημάνσεις για την πυρκαγιά στην Κάρυστο. Για τη Βόρεια Εύβοια περιμένουμε να σβήσουν όλες οι εστίες, ώστε να καταγράψουμε το μέγεθος της ζημιάς», μας είπε.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

-Διαφήμιση-
Delegate