Πληρωμή αποζημιώσεων 8,5 εκατ. ευρώ σε 4.779 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ

Τ.Πεβερέτος: Πώς η πολιτική της στοχευμένης παρέμβασης στην εξισωτική αποζημίωση έγινε
-Διαφήμιση-
Delegate

Στα 8.535.863,57 η πληρωμή  της Παρασκευή αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. για την Φυτική Παραγωγή και το Ζωικό κεφάλαιο μέσα στο 2015.  Την ίδια στιγμή αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προανήγγειλε εκ νέου , ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας από  το βήμα της Βουλής, για το θέμα των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειες στον κάμπο της Λάρισας.

Ο ΕΛ.Γ.Α. πρόκειται να καταβάλει αύριο, Παρασκευή 27 Μαΐου, 8.535.863,57 ευρώ σε 4.779 δικαιούχους για ζημιές που υπέστη η φυτική κυρίως παραγωγή αλλά και το ζωικό κεφάλαιο τους  μέσα στο 2015. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΑ, με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Πέλλας, όπου θα καταβληθούν συνολικά 2.744.128,72 ευρώ, ενώ ακολουθούν  οι Νομοί Λάρισας και Ημαθίας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 1.359.306,24 και 1.151.895,07 ευρώ αντίστοιχα. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε πως η διαδικασία των εκκαθαρίσεων και των καταβολών των αποζημιώσεων συνεχίζεται με συστηματικό ρυθμό ώστε να μην υπάρξουν  καθυστερήσεις στις πληρωμές και να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχουν ορίσει η Διοίκηση και τα στελέχη του ΕΛ.Γ.Α.

Νωρίτερα στη Βουλή,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή ΚΚΕ, Λάρισας Γιώργου Λαμπρούλη αναφέρθηκε στις φετινές ζημιές που έχουν υποστεί δενδροκαλλιεργητές της περιοχής. Ο κ.Αποστόλου σημείωσε   πως ήδη έχουν καταβληθεί για ζημιές του 2015, 8 εκατομμύρια ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αλλά και κονδύλια προς Τύρναβο και Αγιά.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο κ.Λαμπρούλης επισημαίνοντας πως αν έχουν καταβληθεί χρήματα, δεν είναι γι΄  αυτόν το λόγο και τόνισε ότι υπάρχουν δενδροκαλλιέργειες που λόγω του παγετού του Μαρτίου, η καταστροφή φτάνει μέχρι και 100% σε ροδακινα , αχλάδια, βερίκοκα , κεράσια κ.ά. Τουλάχιστον στην παραγωγή κερασιού, υποστήριξε, το ποσό ζημιάς ξεπερνά το 95% στην Αγιά , στην πρώιμη σοδειά κι αντίστοιχη ζημιά διαφαίνεται και για τα όψιμα. Όπως εξήγησε, από τους 6 τόνους, που έβγαζε η περιοχή, φέτος είναι ζήτημα να μαζεύτηκαν 150  έως 200 κιλά και αρκετά έμειναν ασυγκόμιστα, γιατί δεν καλύπτονταν το κόστος παραγωγής. Ζήτησε να υπάρξει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , γεγονός στο οποίο συμφώνησε κι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τόνισε πως πρέπει πρώτα να γίνει αναλογιστική μελέτη, για να διευρυνθεί.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους 

Άννα Στεργίου