Ποικιλία… παραβάσεων στη διακίνηση και το λιανεμπόριο τροφίμων το 2016

Ποικιλία… παραβάσεων στη διακίνηση και το λιανεμπόριο τροφίμων το 2016
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πρόστιμα συνολικού ύψους 198.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές κ.λπ.) για 207 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια 1.274 ελέγχων της αρμόδιας διεύθυνσης της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κατά το 2016.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των παραβάσεων αφορούσε ελλιπή αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων λιανικής πώλησης, μη αναγραφή της ένδειξης των κατεψυγμένων, πώληση από τα κρεοπωλεία κιμά κομμένου εκ των προτέρων, παραπλανητικές ενδείξεις στις πινακίδες και στα παραστατικά εμπορίας και διακίνησης.

-Διαφήμιση-

Ακόμη, μέσα στο 2016 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 73.500 ευρώ σε 99 επιχειρήσεις εστίασης –στο σύνολο των 747 που ελέγχθηκαν– καθώς και 114.000 ευρώ για 32 διαπιστωμένες παραβάσεις σε σύνολο 1.997 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στη διακίνηση προϊόντων και συγκεκριμένα σε σταθμούς διοδίων, οδικούς άξονες και λιμάνια. Στην περίπτωση των καταστημάτων εστίασης οι παραβάσεις αφορούσαν ως επί το πλείστον έλλειψη τιμοκαταλόγου και ελλιπή αναγραφή ενδείξεων, όπως μη αναγραφή ότι πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν ή μη αναγραφή του παραγωγού για τους οίνους και τα προϊόντα απόσταξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, την προηγούμενη χρονιά, συστήθηκαν 128 μεικτά κλιμάκια ελέγχου υπό το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) με τη συμμετοχή ελεγκτών από τη Γ.Γ. Εμπορίου, του ΥΠΑΑΤ, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΕΤ κ.ά. Οι βεβαιωθείσες παραβάσεις που προέκυψαν από 2.458 ελέγχους αφορούσαν μεταξύ άλλων παράνομη διακίνηση προϊόντων και ελληνοποιήσεις.

-Διαφήμιση-
Delegate