Στην ποιοτική αναβάθμιση του λαδιού στοχεύει η Περιφέρεια Στερεάς

Τον παλμό της παραγωγικής επικαιρότητας έπιασε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προβάλλοντας το ελαιόλαδο και τη διαδικασία παραγωγής του.

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Λαμία παρουσίασε στους φορείς της ελαιοκομίας τη σύγχρονη τεχνολογία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ελιάς με στόχο την παραγωγή ποιοτικού λαδιού. Ερευνητές και επιστήμονες του χώρου ανέλυσαν τις νέες τάσεις σε διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας σε καινοτόμες πρακτικές. Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κώστα Αποστολόπουλο, η νέα τεχνολογία αλλάζει εντελώς την καλλιέργεια και την εμπορία της ελιάς και του ελαιολάδου:

«Η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα του ελαιόλαδου. Πρέπει να αναθεωρήσουμε παλαιές πρακτικές, που μέχρι σήμερα τις θεωρούσαμε σωστές στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, σε συνεργασία με την αναπτυξιακή σύμπραξη, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτόν, πραγματοποιήσαμε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση ως επιστέγασμα της συνολικότερης πορείας μας στα θέματα της αγροτικής παραγωγής της περιφέρειάς μας, εστιάζοντας στην ελαιοκομία, σε έναν δυναμικό τομέα του τόπου μας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες (ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και καταναλωτές) είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα νέα δεδομένα στον κλάδο της ελαιοκομίας».

Η ενημέρωση κινήθηκε στους άξονες χωράφι, ελαιοτριβείο, συντήρηση λαδιού. Σύμφωνα με τους εισηγητές, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν τις ημέρες συλλογής της ελιάς, τηρώντας σχολαστικά τους χρόνους από τους τελευταίους ψεκασμούς.

Η παραμονή του ελαιοκάρπου μετά τη συλλογή για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μεταποιηθεί, μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα. Κατά το στάδιο της μεταποίησης, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία που χρησιμοποιούν τα ελαιοτριβεία στο στάδιο της μάλαξης και του διαχωρισμού. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική και χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή, διότι αλλιώς θα ωφελείται η ποσότητα, σε βάρος όμως της ποιότητας, και αντίστροφα.

Η περιεκτικότητα σε φαινόλες και άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά θα καθορίσουν και την τελική κατάταξη της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Η σωστή αποθήκευση του προϊόντος θα παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Το οξυγόνο, το φως και οι μεγάλες θερμοκρασίες αποτελούν τους βασικούς παράγοντες στην προστασία του λαδιού, διατηρώντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Τέλος, με τη συνδρομή 34 ερευνητών θα κυκλοφορήσει ένα εγχειρίδιο 700 σελίδων για την καλύτερη διαχείριση της ελιάς, με στόχο την ποιοτική παραγωγή.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι εμπλεκόμενοι σε όλα τα στάδια παραγωγής.