Πολυλειτουργικός χώρος αγροτικών δραστηριοτήτων στο πρώην ΚΕΓΕ της Αρτάκης

proin-kege-artakis

Μείζονος σημασίας χαρακτηρίστηκε από διαφόρους φορείς της Εύβοιας η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού ΑΑΤ, Βαγγέλη Αποστόλου και του δημάρχου Χαλκιδέων, Χρήστου Παγώνη, για τη δωρεάν παραχώρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕ Νέας Αρτάκης στον Δήμο της Χαλκίδας. Η πράξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μίας σειράς προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των υποδομών, προς όφελος των αγροτών της περιοχής. Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο δήμαρχος Χαλκίδας έκανε αναφορά για ένα πολυδύναμο κέντρο αγροτικής έρευνας, καινοτομίας, εκπαίδευσης και εφαρμογής σε νέες τεχνολογίες.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καλύτερη αξιοποίηση του ΚΕΓΕ. Στόχος μας είναι να στεγάσουμε το Αγροτικό Κέντρο Έρευνας – Καινοτομίας και Εφαρμογών, το οποίο θα λειτουργήσει με υλικοτεχνική υποστήριξη και με ανθρώπινο δυναμικό που θα διασφαλίσει ο δήμος μέσω συνεργασιών, συμφωνιών, συμπράξεων και συμβάσεων με δημόσιους-ιδιωτικούς φορείς και ίδιες δυνάμεις. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί συνδυαστικά με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών-Αγροτών (ΚΕΠ-Α). Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή».

Μετεωρολογικός σταθμός και βασικό κέντρο φυτοπαθολογίας

Αναφορικά με τις δράσεις που θα περιλαμβάνει η λειτουργία αυτού του κέντρου, ο κ. Παγώνης δήλωσε: «Ο χώρος του ΚΕΓΕ είναι απολύτως κατάλληλος για την ανάπτυξη του προτεινόμενου κέντρου, το οποίο θα φιλοξενεί μετεωρολογικό σταθμό με εργαστηριακή υποδομή για βασικές πράξεις φυτοπαθολογικές, εντομολογικές και ανίχνευσης υπολειμμάτων, καθώς και εδαφολογικές αναλύσεις. Θα εξασφαλίζει την ορθή λήψη και αποστολή δειγμάτων σε διαπιστευμένα εργαστήρια, κατά περίπτωση, δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα όμως θα λειτουργεί ως πειραματικός αγρός για τη δοκιμή υβριδίων και ποικιλιών κηπευτικών. Σκοπός μας είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει ένα εργαστήρι πιλοτικών – επιδεικτικών εφαρμογών ευφυούς γεωργίας και ανάδειξης της τεχνολογίας στον τομέα της κτηνοτροφίας. Τα παραγόμενα αποτελέσματα ασφαλώς θα είναι ανοιχτά για χρήση σε αρμόδιους δημόσιους φορείς, αλλά κυρίως στους αγρότες της περιοχής».

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις επιπρόσθετες συνεργασίες που θα προκύψουν από τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις:

«Από τα πρώτα βήματά μας θα είναι η στέγαση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της περιφέρειας, έτσι ώστε να γίνονται και δραστηριότητες εκπαίδευσης, έκθεσης προϊόντων και προβολής – προώθησης προϊόντων. Θα φιλοξενηθούν υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ). Μέσα από αυτές τις πρακτικές, θα λάβει χώρα και η μόχλευση ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού, μέσω της εμπλοκής ΑΕΙ-ΤΕΙ και ειδικότερα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας».