Πολλαπλά τα μηνύματα από την επίσκεψη Χόγκαν στη Βόρεια Αμερική

Πολλαπλά τα μηνύματα από την επίσκεψη Χόγκαν στη Βόρεια Αμερική

Ολοκληρώνεται η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας στις ΗΠΑ και στον Καναδά, με ενδιαφέροντα και αντιφατικά αποτελέσματα.

Η επίσκεψη άρχισε στην Ουάσιγκτον. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης Τραμπ είναι το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν ο Ευρωπαίος επίτροπος με τον Αμερικανό ομόλογό του, υπουργό Γεωργίας, S. Perdue. Η αιτιολογία, που δόθηκε, ανέφερε ότι ο υπουργός ενημερώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και είχε σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Οι επίσημες συναντήσεις, που έγιναν στο Κογκρέσο, επιβεβαίωσαν τις μεγάλες διαφορές στα ζητήματα των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, και τα φυτοϋγειονομικά, με την αμερικανική πλευρά να δηλώνει ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να ενταχθούν σε μία συμφωνία.

Και αν οι απόψεις των ΗΠΑ στα θέματα αυτά εμφανίζονται δημόσια τουλάχιστον «συγκρουσιακές», το υπουργείο τούς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ αποδέχθηκε ένα παλιό και πάγιο αίτημά τους: Την κατάργηση των υποχρεώσεων των εσπεριδοειδών που εξάγονται στην Ευρώπη να διαθέτουν πιστοποίηση ότι προήλθαν από φυτείες που δεν έχουν προσβληθεί από σαράκι. Η παραχώρηση αυτή θα αποφέρει άμεση και σημαντική αύξηση των εξαγωγών κυρίως της Καλιφόρνια. Μόνο βέβαια που αφορά προϊόντα που παράγονται στον Ευρωπαϊκό Νότο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία και όχι στην Ευρώπη ευρύτερα.

Ο Καναδάς και η CETA

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στον Καναδά, όπου ο επίτροπος Γεωργίας, και ομάδα 60 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της αγροδιατροφής, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές, επισκέφθηκαν την μεγάλη έκθεση του Τορόντο.

Η δυσκολία της Ευρώπης να προωθήσει τη συμφωνία TTIP με τις ΗΠΑ, που είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί με την κυβέρνηση Ομπάμα, συναντήθηκε, επικοινωνιακά τουλάχιστον, με το αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Καναδάς. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την αποχώρηση της χώρας του από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού, γνωστή ως TPP. Να τονιστεί ότι η Συμφωνία αυτή αφορά 12 χώρες και το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Έτσι, στη διμερή συνάντηση ΕΕ και Καναδά, κυριάρχησε η ανάγκη άμεσης υπερψήφισης και από την Καναδική Βουλή, της Συμφωνίας CETA, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αισιόδοξες ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας θα αρχίσει τον Ιούλιο.

Ωστόσο, δύο ήταν τα «απρόσμενα» ζητήματα που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία. Το πρώτο σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τυριών στον Καναδά, μετά τη CETA. Με βάση τη Συμφωνία που ουσιαστικά έκλεισε το 2013, ο Καναδάς υποχρεούται να εισάγει 16.000 τόνους «ποιοτικό ευρωπαϊκό τυρί», καθώς και 1.700 τόνους «βιομηχανικό». Ως αντιστάθμισμα αυτής της ποσόστωσης, θα λάβει τη δυνατότητα εξαγωγής στην ΕΕ 50.000 τόνους νωπό και κατεψυγμένο βοδινό κρέας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι άδειες εισαγωγής τυριού του Καναδά έχουν κατανεμηθεί σε περίπου 90 εισαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να κρίνουν ποια προϊόντα θα εισαχθούν και με ποια ανταλλάγματα. Να τονιστεί ότι έχουν ήδη αρχίσει οι αγοραπωλησίες αυτών των αδειών εισαγωγής και ότι υπήρχε διάχυτη η άποψη στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ότι τελικά τα προϊόντα θα προέλθουν από τις πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ή βιομηχανίες. Αυτό, εξάλλου, κατήγγειλε ο γραμματέας της COPA, που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Το δεύτερο ζήτημα που έλαβε δημοσιότητα ήταν αυτό της διατροφικής αλυσίδας. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών στις αγορές. Όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Γεωργίας την προηγούμενη Τρίτη 2 Μαΐου στο Agraeurope, έως το τέλος του έτους θα έχουν θεσπιστεί οι ρυθμίσεις αντιμετώπισης των άδικων εμπορικών πρακτικών, που πλήττουν πρωτίστως τη θέση του αγρότη.