Ποντίκια αλωνίζουν σιτηρά στο νομό Λάρισας

Καβάλα: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αλωνιστική περίοδο

Μεγάλες απώλειες στη σοδειά των σιτηρών υπέστησαν από επιδρομή ποντικιών, αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Ευαγγελισμού, του Μακρυχωρίου και της Ελάτειας. Τα τρωκτικά αφάνισαν δεκάδες στρέμματα χωραφιών, τρώγοντας όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το 80% της σοδειάς που θα λάμβαναν από τα χωράφια τους. Μιλούν για έξαρση της δεύτερης γενιάς ποντικιών στην περιοχή και για ένα φαινόμενο που είχαν να δουν τουλάχιστον εδώ και είκοσι χρόνια.

Το μέγεθός της καταστροφής από τα τρωκτικά, τόσο στην ποσότητα της σοδειάς που απώλεσαν, όσο και στο εύρος της περιοχής που εκδηλώθηκε το φαινόμενο είναι τεράστιο και όπως αναφέρουν οι αγρότες, ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις από τέτοια αίτια. Τα θεριζοαλωνιστικά μηχανήματα, σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργειών, δεν χρειάστηκε καν να ανάψουν τους κινητήρες και να μπουν στα χωράφια για τη συγκομιδή των σιτηρών, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, καθώς ήδη τα χωράφια είχαν «αλωνιστεί» από τα ποντίκια, τα οποία δεν άφησαν τίποτε όρθιο.

«Ήμασταν έτοιμοι να αλωνίσουμε, αλλά …αλώνισαν τα ποντίκια!», αναφέρει χαρακτηριστικά αγρότης-παθών της περιοχής, που βλέπει τη σοδειά του εξαφανισμένη μέσα στις τρύπες του χωραφιού που άνοιξαν τα τρωκτικά, συμπληρώνοντας: «Τα ποντίκια κόβουν το καλάμι του φυτού, το ρίχνουν στο έδαφος, το βάζουν στην τρύπα που άνοιξαν και το …εξαφανίζουν!».

Μαζί με τους αγρότες, τα ποντίκια έχουν φέρει σε απόγνωση και τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες των θεριζοαλωνιστικών μηχανημάτων, οι οποίοι περίμεναν τη συγκομιδή των σιτηρών για να εργαστούν. Προκειμένου μάλιστα να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Ούτε στα μισά χωράφια δεν θα μπούμε φέτος…». Όλοι τους παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εκρηκτική αύξηση ποντικών και διασπορά τους στη δημόσια υγεία, εκφράζοντας φόβους εμφάνισης λεπτοσπείρωσης, μιας ζωονόσου που προσβάλλει τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου από ούρα ζώων νερού, που μεταφέρουν λεπτόσπειρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το βακτήριο ζει κυρίως στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα των ποντικών ή των άλλων ζώων που νόσησαν, επέζησαν και μεταβλήθηκαν σε φορείς, αποβάλλοντας το μικρόβιο για μήνες ή και για χρόνια. Ειδικότερα, η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση άγριων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων. Η λεπτοσπείρωση προσβάλλει συχνότερα άτομα που μένουν σε αγροτικές περιοχές. Συχνές πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους, οι σκύλοι και οι γάτες