Πορτοκάλι: Ξεκίνημα με το δεξί για τα Μέρλιν

Με καλά εμπορικά μεγέθη άνοιξε η σεζόν για το ελληνικό πορτοκάλι

Από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με την περσινή εμπορική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους στις αγορές του εξωτερικού τα πορτοκάλια Μέρλιν του κάμπου της Άρτας, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά γύρω στα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Η τιμή, που μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις ότι θα διακινηθούν προς τις αγορές του εξωτερικού (προς όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το 70% της ποικιλίας εξάγεται και το 15% πηγαίνει προς χυμοποίηση) είναι τα 20 λεπτά. Η αντίστοιχη περσινή τιμή για εξαγωγή ήταν τα 17-18 λεπτά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα, η φετινή σεζόν θα δώσει 20% με 30% μειωμένη παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι για τα Μέρλιν και τα κοινά πορτοκάλια, με τα δέντρα να δίνουν καρπούς 100.000 τόνων. Αυτό αποδίδεται στις αυξημένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της καρπόδεσης σε συνδυασμό με την έλλειψη μελισσιών στον κάμπο λόγω των ραντισμάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Γκίζας, «αυτός είναι ένας λόγος που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στο να μη γίνεται καρπός μετά την ανθοφορία».

Για τη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας σχετικά με την τιμή της ποικιλίας των κοινών πορτοκαλιών της περιοχής, που συγκομίζονται Φεβρουάριο και Μάρτιο, είναι ακόμα νωρίς. Μικρό μέρος της παραγωγής τους εξάγεται, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 60% – 70%, κατευθύνεται για χυμοποίηση. Η μέση τιμή των εξαγώγιμων ποσοτήτων της ποικιλίας πέρυσι κυμάνθηκε στα 12-14 λεπτά για τον παραγωγό, ενώ καλύτερη ήταν η τιμή για την εγχώρια αγορά, στα 16 λεπτά, λόγω της διαφορετικής διαδικασίας προώθησης.

Για τα χυμοποιήσιμα και στις δύο περιπτώσεις (Μέρλιν και κοινά), η μέση τιμή πέρυσι ήταν τα 10 λεπτά κατά μέσο όρο (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης των συνδεδεμένων). Όπως αναφέρει ο κ. Γκίζας, επειδή πέρυσι τα χυμοποιήσιμα εντάχθηκαν στον καθεστώς της συνδεδεμένης, το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να εκτιμηθεί ως θετικό για τον καλλιεργητή.

Πικρή γεύση αφήνουν τα Βαλέντσια

Αντιφατική είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε την εμπορική περίοδο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα για τα Βαλέντσια στη Λακωνία, σε ό,τι αφορά τη σχέση τιμής-ζήτησης. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Κεντρική Ευρώπη, ενώ φέτος προστέθηκε στους αγοραστές και η Ισπανία, που πλέον στρέφεται στην καλλιέργεια ομφαλοφόρων) και οι εξαγωγές μέτρησαν διπλάσιες ποσότητες απ’ ό,τι πέρυσι, η μέση τιμή για τον παραγωγό διατηρήθηκε σε μη ικανοποιητικά επίπεδα.

Πορτοκάλι: Ξεκίνημα με το δεξί για τα Μέρλιν

Ο μεγάλος όγκος, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, διατέθηκε κατά μέσο όρο στα 10-12 λεπτά, ενώ τον Αύγουστο του 2015, όταν η παραγωγή ήταν μικρότερη, έφτασε τα 60 λεπτά. Τον Φεβρουάριο τα Βαλέντσια ξεκίνησαν με τιμή στα 6-8 λεπτά, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 ο παραγωγός λάμβανε κατ’ ελάχιστο 15-18 λεπτά. Τον Μάιο, δε, οπότε ξεκινάει και η διάθεση στην εγχώρια αγορά, έπιασε μόλις τα 10 λεπτά.

«Φέτος, οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι την άσχημη οικονομική κατάσταση των καλλιεργητών και τον φόβο που συνόδευσε την αυξημένη παραγωγή, έριξαν όσο μπορούσαν πιο χαμηλά τις τιμές, έχοντας απέναντί τους και τους παραγωγούς ανοργάνωτους», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος. Έτσι, η ώθηση που πήραν οι τιμές μετά τον Αύγουστο, φτάνοντας και τα 50 λεπτά, δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών, ενώ τις τελευταίες μέρες οι ποσότητες που συγκομίζονται ακόμη διατίθενται προς 25-30 λεπτά από τους καλλιεργητές. Στα 11-12 λεπτά μεικτά για τον παραγωγό κυμάνθηκε η τιμή για τα χυμοποιήσιμα Βαλέντσια –που έχουν μικρό μερίδιο στη χυμοποίηση–, η οποία κρίνεται κακή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Έως πολύ μειωμένη διαφαίνεται ότι θα είναι η συγκομιδή του 2017, εκτιμά ο κ. Αναγνωστάκος, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, που διαταράσσουν τον βιολογικό κύκλο των δέντρων. «Ήδη, τώρα, βλέπουμε ότι έχουν δέσει λιγότερο τα πορτοκάλια ενόψει της επόμενης περιόδου», επισημαίνει.

Πάνω από τα 30 λεπτά η Ναβαλίνα

Πορτοκάλι: Ξεκίνημα με το δεξί για τα ΜέρλινΗ πρωιμότητα και η μικρότερη παραγωγή που, σύμφωνα με εκπροσώπους των καλλιεργητών Ναβαλίνας στην Αργολίδα, κυμαίνεται από 20% μέχρι 30%, χαρακτηρίζουν το πρώτο διάστημα της φετινής εμπορικής περιόδου για το προϊόν, που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.

Η τιμή για τις εξαγωγές ξεκίνησε από τα 27-28 λεπτά στον παραγωγό, έναντι 25 πέρυσι και, στη συνέχεια, έπεσε στα 25 λεπτά. Για την εγχώρια αγορά, η τιμή παραγωγού ξεκίνησε στα 32-34 λεπτά και τις τελευταίες μέρες διαμορφώνεται στα 30-32. Όταν μπουν και η Ισπανία και η Τουρκία και ξεκινήσουν και τα Μέρλιν τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται να επηρεαστεί προς τα κάτω η τιμή παραγωγού για τη Ναβαλίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές από την πλευρά των παραγωγών αποδίδουν τη μείωση της παραγωγής αφενός στις υψηλές θερμοκρασίες, που παρατηρήθηκαν την άνοιξη κατά το δέσιμο των καρπών, και αφετέρου στο ότι εγκαταλείπονται κτήματα εξαιτίας της πτώσης των τιμών τα προηγούμενα χρόνια.