Δημιουργία μονάδας παραγωγής ξυδιού μέσω του νέου ΠΑΑ

Η ζήτηση για το ελληνικό ξύδι είναι πολύ καλή στις αγορές του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία κ.α.

Πως θα δημιουργήσετε τη δικιά σας οξοποιία
Πως θα δημιουργήσετε τη δική σας οξοποιία

Μέσα από τις Δράσεις 4.2.1 (Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν – γεωργικό προϊόν) και 4.2.3 (Μεταποίηση, εμπορία από επαγγελματίες αγρότες) του μέτρου 4.2 της Μεταποίησης του νέου ΠΑΑ (Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων), θα χρηματοδοτείται η δημιουργία μονάδας παραγωγής ξυδιού από οίνο, με ποσά έως και 10 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το κόστος μιας μεσαίας μονάδας οξοποιίας μας ενημέρωσε ο κ. Παναγιώτης Βρυώνης, εκπρόσωπος της οξοποιίας «Αθανάσιος Βρυώνης & Σία Ο.Ε.» στη Μεσσηνία: «Μια τέτοια μεταποιητική επιχείρηση χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, οξοποιητές. Πρόκειται για ένα μηχάνημα στο οποίο βάζεις το κρασί (πρώτη ύλη) και το μετατρέπεις σε ξύδι. Μετά, χρειάζεται την αγορά ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν το ξύδι, πιεστήρια για τα σταφύλια και δεξαμενές». Σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά, το κόστος ενός οξοποιητή κινείται γύρω από τα 600.000 ευρώ. Το κόστος των φίλτρων μπορεί να ξεκινάει από 30.000 ευρώ και φτάνει μέχρι 100.000 – 150.000 ευρώ. Η δεξαμενή (100 λίτρων) κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Τα πιεστήρια κοστίζουν γύρω στα 150.000 ευρώ, αναλόγως τις ποσότητες που διαχειρίζονται. Το συνολικό κόστος για μια οξοποιία, σύμφωνα με τον Μεσσήνιο μεταποιητή, μπορεί να ξεκινήσει από τα 600.000 ευρώ και να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση

Στην Δράση 4.2.1, ο κατώτατος αιτούμενος και επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι τα 100.000 ευρώ και ο ανώτατος τα 10 εκατ. ευρώ. Στη Δράση 4.2.3, ως κατώτατος αιτούμενος και επιλέξιμος προϋπολογισμός ορίζονται τα 50.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος τα 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με το μέτρο, οι δυνητικοί δικαιούχοι της Δράσης 4.2.3, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση και στο πλαίσιο του Δράσης 4.1, μπορούν να υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο με μέγιστο ύψος επένδυσης (συνολικό προϋπολογισμό) αθροιστικά για το μέτρο 4.1 και τη Δράση 4.2.3 έως 500.000 ευρώ. Στους ανωτέρω τομείς ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων κ.α.

Μένουν εκτός

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Μέτρο της Μεταποίησης του ΠΑΑ δεν ενισχύονται οι ακόλουθες δαπάνες: α) αγορά οικοπέδου, β) αγορά ή μίσθωση κτηριακών εγκαταστάσεων παλαιών ή καινούργιων, ανεξάρτητα από την πιθανή προηγούμενη χρήση τους, γ) έργα συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, δ) προσωρινά έργα μη αμέσως συνδεόμενα με την εκτέλεση της πράξης (π.χ. προσωρινό υπόστεγο για τη φύλαξη υλικών κ.λ.π.), ε) εργασίες πράσινου (δενδροφυτεύσεις, γκαζόν, κ.λ.π.), καθώς και έργα διακόσμησης 13 στρεμμάτων, στ) έργα οδοποιίας εκτός των ορίων του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας πέραν των απολύτως αναγκαίων για την εξυπηρέτηση της μονάδας και για τρέχουσα απόσταση μέχρι 200 μέτρα κ.α.

*Τα ανωτέρω ποσοστά προσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση 16 Δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1.

Εκκλήσεις για την αλλαγή της νομοθεσίας

Έκκληση για την αλλαγή της πρόσφατης νομοθεσίας, εκτός του μεταποιητή κ. Βρυώνη ο οποίος μίλησε στην «ΥΧ», απηύθυνε πρόσφατα προς την πολιτεία και ο Αγροτικός Σύλλογος Κορωπίου. Ειδικότερα, στην επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την παρατεταμένη απαγόρευση –ουσιαστικά– πώλησης οίνων με προορισμό την παρασκευή ξυδιού, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου τονίζει: «Από τριμήνου, τόσο εμείς όσο και εκπρόσωποι της κλαδικής μας οργάνωσης, έχουμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά πολλές φορές με την υπηρεσία σας, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πωλήσουμε μεγάλες ποσότητες υποπροϊόντων οινοποίησης – υποβαθμισμένου οίνου στις εγχώριες οξοποιίες, με συνέπεια το προϊόν να παραμένει απούλητο στις αποθήκες μας».

Τα προβλήματα

Λύση στα προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας, που τέθηκε σε ισχύ από τις από 2/8/16, ζητούν οι εκπρόσωποι της ελληνικής οξοποιίας  μέσω της «ΥΧ». Ειδικότερα, σύμφωνα και με τον κ. Παναγιώτη Βρυώνη από τη Μεσσηνία, με την υπουργική απόφαση του Αυγούστου, η οποία αφορούσε την επιβολή φόρου στο κρασί, άλλαξαν όλα και με τη νομοθεσία για το ξύδι (σ.σ. παρόλο που στο συγκεκριμένο προϊόν δεν επιβλήθηκε, τελικά, φόρος). «Πλέον, στη διαδικασία παραλαβής της πρώτης ύλης προστέθηκαν επιπλέον έλεγχοι από το τελωνείο, το Χημείο κ.α., που δεν υπήρχαν μέχρι και πέρσι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα φέτος να μειωθεί πολύ η παραγωγή μας. Για παράδειγμα, σας αναφέρω ότι εκεί που η παραγωγή μας ήταν γύρω 50  τόνους την ημέρα, έχουμε φτάσει στους 5 τόνους». 

Πως θα δημιουργήσετε τη δικιά σας οξοποιία
«Είναι κλειστός ο χώρος μας, από την άποψη ότι είναι δύσκολη δουλειά. Κάποιος που θα πάει να επενδύσει –και είναι στον τομέα αυτό– θα κοιτάξει να φτιάξει ένα οινοποιείο. Γιατί, εμείς έχουμε πολύ μικρό ποσοστό κέρδους», εξηγεί ο Π. Βρυώνης.

Επιπλέον, προσθέτει: «Ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης οφείλεται στη γραφειοκρατία, αφού από την εφαρμογή της –προκειμένου να παραλάβουμε ένα βυτίο κρασί– θα πρέπει να είναι παρόντες εκπρόσωποι τόσο των τελωνείων όσο και του Γενικού Χημείου του Κράτους, ώστε να ελέγξουν την πρώτη ύλη που μας στέλνει το οινοποιείο. Εκεί, λοιπόν, που παραλαμβάναμε 5 – 6 βυτία την ημέρα, σήμερα παραλαμβάνουμε 1 – 2 βυτία την εβδομάδα, αφού οι έλεγχοι είναι περισσότεροι και πιο χρονοβόροι, ενώ δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι ελεγκτές (σ.σ. λόγω υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών)».

Σε ερώτησή μας αν οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ενημερώσει την πολιτεία, και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη δυσλειτουργία που έχει προκαλέσει στην οξοποιία η νέα νομοθεσία, ο κ. Βρυώνης μας τόνισε: «Επισκεφθήκαμε και συνομιλήσαμε με τον υπουργό. Αφού κατάλαβε και ο ίδιος αυτό που έχει γίνει, έδωσε εντολή να δοθεί παράταση τρεις μήνες στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, ώστε να δουλέψουμε κανονικά και μετά να το διορθώσει. Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα, καθότι την περίοδο εκείνη όλοι οι αρμόδιοι διευθυντές των υπηρεσιών ήταν σε διακοπές λόγω καλοκαιριού. Κάπως έτσι χάθηκε η χρονιά. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τη δική μας περίπτωση, στην οποία για τη φετινή σεζόν είχαμε κλείσει συμβόλαια για χιλιάδες τόνους με τους πελάτες μας, τα οποία δεν μπορούσαμε να εκτελέσουμε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιπες οξοποιίες να υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημιά.

Πως θα δημιουργήσετε τη δικιά σας οξοποιία

Τέλος, σε ερώτησή μας σχετικά με το σκεπτικό εφαρμογής μιας τέτοιας νομοθεσίας, ο κ. Βρυώνης μας ανέφερε ότι, ίσως, οι πολιτεία ήθελε να ελέγξει τα κρασιά δεύτερης κατηγορίας. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος δεν είναι σωστός.

Ο βαθμός ενίσχυσης για τη Δράση 4.2.1

75%Μικρά νησιά Αιγαίου
(πλην Κρήτης και Εύβοιας)

 

50%Λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες
(Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Πελλοπόνησος, Κρήτη)

40%Λοιπές περιοχές
(Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία)

 

✓ Οι μεγάλες ελληνικές οξοποιίες που εξάγουν είναι τέσσερις. Υπάρχουν και πιο μικρές οι οποίες εμφιαλώνουν και πωλούν στην εγχώρια αγορά.   

✓ Tο κόστος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και τους ελέγχους από τα τελωνεία και το Γενικό Χημείο του Κράτους μπορεί να φτάσει τα 3.000 το μήνα.