diloseis-forologikes-min
Μπορεί να μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων, ωστόσο τα προβλήματα με ορισμένους κωδικούς, αλλά και οι… αρρυθμίες που παρουσιάζει το Taxis κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σενάρια παράτασης – χωρίς πάντως να αλλάζει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου (31 Ιουλίου). Σε κάθε περίπτωση, η «ΥΧ» συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα να δίνει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα παραγωγών και φοροτεχνικών, μέσω της εξειδικευμένης λογίστριας, Φωτεινής Μακρή.

Yπάρχουν πολλές ερωτήσεις, κατά κύριο λόγο από συναδέλφους λογιστές, για τον τρόπο καταχώρησης στο E3 της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, καθώς και της συνδεδεμένης τόσο για το βαμβάκι όσο και για το σιτάρι.

Κατ’ αρχάς, να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Η ειδική ενίσχυση βάμβακος, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 1178/27361/10-03-2015, χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις που έχουν δηλωθεί Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Καταχωρείται στον Πυλώνα 1 και, ειδικότερα, στις λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων (κωδικός 075).

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη συνδεδεμένη βάμβακος, η οποία καταχωρείται στις συνδεδεμένες και, πιο συγκεκριμένα, στον κωδικό 073, ενώ μεταφέρεται στα λοιπά έσοδα της αγροτικής δραστηριότητας και θα αφαιρεθεί στον πίνακα ΣΤ ως αφορολόγητο έσοδο. Το ίδιο ισχύει και με τη συνδεδεμένη του σκληρού σιταριού, καθώς και με τις συνδεδεμένες που αφορούν άλλα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι αν τα ποσά συνδεδεμένων και πράσινων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, το ποσό που ξεπερνά τα 12.000 ευρώ θα προστεθεί στα έσοδα.

 Oι παγίδες του «αφανούς»

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, η τρίτη κατηγορία κωδικού καθεστώτων αγροτών («αφανής αγρότης») εισήχθη προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο έλεγχος της φορολογικής διοίκησης. Το μεταβατικό στάδιο που προέβλεπε εντός του 2017 όλοι οι αγρότες να έχουν ενταχθεί είτε στο ειδικό είτε στο κανονικό καθεστώς, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν, πέρασε και όσοι έχουν μείνει «εκτός» θα πρέπει με ημερομηνία 31/12/2017 να υπαχθούν τουλάχιστον στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Αν από τα στοιχεία προκύψει ότι έπρεπε να έχει ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς αυτό, σύμφωνα με το ποινολόγιο, επισύρει πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όποιον εντοπιστεί από έλεγχο να μην έχει ενταχθεί σε κανένα καθεστώς. Πρέπει, λοιπόν, πάντα να θυμόμαστε ότι, ακόμα και ένα ευρώ έσοδο από αγροτική δραστηριότητα συνεπάγεται ένταξη σε κάποιο καθεστώς.

Καταχώρηση εισφορών

-Στη λογιστική βάση του Ε3 (Πίνακα Κ) καταχωρούμε τις καταβλητέες ή τις καταβληθείσες εισφορές του 2017;

Στη λογιστική βάση καταχωρούμε τις εισφορές που προέκυψαν για το φορολογικό έτος 2017. Αντιθέτως, στην φορολογική βάση όσες εξ αυτών καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα.

-Είμαι αγρότης και εντός του 2017 έκανα αίτηση συνταξιοδότησης, ωστόσο προέκυψε υποχρέωση καταβολής εισφορών για τους πρώτους μήνες. Αυτές πρέπει να πληρωθούν;

Σύμφωνα με τη Φ.10043/οικ/27751/824/2017 όσοι συμπλήρωσαν το 67ο έτος το 2017 για λόγους χρηστής διοίκησης δεν θα καταβάλουν τις εν λόγω εισφορές και όσοι τις έχουν καταβάλει θα τους επιστραφούν.

Μισιακά

– Είχα πάρει ελιές στα μισιακά με έναν ιδιοκτήτη αγροκτήματος που είναι ενεργός αγρότης. Θεωρείται ότι απέκτησα αγροτικό εισόδημα;

Πρόκειται για την επίμορτη αγροληψία, η φορολογική αντιμετώπιση της οποίας διευκρινίζεται με το έγγραφο ∆ΕΑΦ Α 1109853/18-7-16 του υπ. ου Οικονομικών. Στο συγκεκριμένο έγγραφο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι εφόσον πληρούται ο όρος της από κοινού συμμετοχής στις εργασίες της εκμετάλλευσης, τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο αγρολήπτης (σέμπρος) αποκτούν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς και τα δύο μέρη δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα […] σύμφωνα πάντα με τη διανομή των καρπών (Α.Κ.), όπως αυτή ορίζεται στο συμφωνητικό μεταξύ των δύο μερών».

Επομένως, στην περίπτωσή μας, αν κατά τη μεταφορά του καρπού στο ελαιοτριβείο κρατήθηκε καρπός και υπάρχει παραστατικό πώλησης, αυτό συνεπάγεται αγροτική δραστηριότητα. Αν είναι για προσωπική κατανάλωση και το εκθλιπτικό δικαίωμα πληρώθηκε σε χρήμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Οι κωδικοί της πρόωρης συνταξιοδότησης (078) και οι λοιπές ενισχύσεις (075,077) του Ε3 πάνε στους κωδικούς 659/660 του Ε1 σε διαφορετική εγγραφή.

Εισόδημα από ενοίκια

– Έστω αγρότης με εισόδημα 9.848 ευρώ το 2017 από αγροτική δραστηριότητα, ο οποίος παράλληλα εισέπραξε από ενοίκια 18.000 ευρώ. Από το εκκαθαριστικό του προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου 9.406 ευρώ, παρά το ότι διαθέτει το απαραίτητο για το αφορολόγητο ύψος αποδείξεων.

Ο εν λόγω φορολογούμενος δεν έχει τις προϋποθέσεις του κατά κύριο επάγγελμα, αφού το εισόδημά του από ενοίκια υπερβαίνει αυτό που αποκτά από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων του ή τις επιδοτήσεις. Επομένως, χάνει την έκπτωση φόρου 1.900- 2.100 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες αποδείξεις δεν παίζει κάποιον ρόλο.

Συμπλοιοκτησία

– Περίπτωση συμπλοιοκτησίας της οποίας τα μέλη είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Θα πρέπει και το Νομικό Πρόσωπο (συμπλοιοκτησία) να κάνει εγγραφή για να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 652 του εντύπου Ν που είναι για το μητρώο συνεταιρισμών αγροτικών κ.λπ.;

Αν το νομικό πρόσωπο έχει όλες τις προϋποθέσεις, τότε θα καταθέσει αίτημα στο ΚΕΠΠΥΕΛ προσκομίζοντας και την άδεια της βάρκας, αλλά και τις άδειες αλιείας των μελών του, καθώς και σχετικά έγγραφα έναρξης, έντυπο Ν και Ε3, και καταστατικό για να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 652 της μείωσης φόρου, όπως αντίστοιχα γίνεται στα φυσικά πρόσωπα με τους κωδικούς 037/038.

Διαβάστε σχετικά: Απαντήσεις σε 20 κρίσιμα ερωτήματα αγροτών & λογιστών για τη συμπλήρωση των εντύπων E1 και Ε3

Αναπηρική σύνταξη και ενεργός αγρότης

-Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ (αναπηρική σύνταξη) και αγρότης. Ενώ πέρυσι ήταν τσεκαρισμένος ο κωδικός του κατ’ επάγγελμα αγρότη και, τελικά, έλαβε την έκπτωση φόρου, φέτος δεν συμβαίνει το ίδιο. Μάλιστα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αρνούνται να του χορηγήσουν βεβαίωση με το επιχείρημα ότι είναι ασυμβίβαστη η αναπηρική σύνταξη με την αγροτική ιδιότητα.

Στην περίπτωση της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, ο ΟΓΑ προφορικά έχει διαβεβαιώσει ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι θεωρούνται ανίκανοι για κάθε εργασία. Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερη (2015) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία μάλιστα επικαλέστηκε πέρυσι ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή, «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης, κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 1 του ν. 3874/2010 ο συνταξιούχος του ΟΓΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67%. Θα μπορούσε ίσως να γίνει αίτημα για μονιμοποίηση αναπηρικής σύνταξης (είναι δυνατό μετά από κάποια χρόνια λήψης της) ή για μετατροπή της σε γήρατος, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής του όπου γίνονται οι ανανεώσεις μητρώου.