Που σκάλωσε το ντηλ μεταξύ Monsanto και John Deere για τη γεωργία ακριβείας

Σε αναζήτηση αγοραστή για τη μονάδα παραγωγής εξοπλισμού γεωργίας ακριβείας (Precision Farming LLC) βρίσκεται ξανά η Monsanto μετά το «μπλόκο» των αμερικανικών ελεγκτικών αρχών στη συμφωνία για την πώλησή της στην John Deere.

ΠΟΥ ΣΚΑΛΩΣΕ το ντηλ μεταξύ Monsanto και John Deere για τη γεωργία ακριβείας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η ανατροπή στα σχέδια των δύο ομίλων αποτελεί ουσιαστικά μια νίκη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ντηλ (Noέμβριος 2015), εξέφρασε την αντίθεσή του. Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά, ασκώντας ποινική δίωξη εναντίον των δύο συνεταίρων, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας από τους αγρότες. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τόσο η Monsanto όσο και η John Deere διαβεβαίωναν ότι ήταν έτοιμες να υπερασπιστούν τη συναλλαγή, απαντώντας με επιχειρήματα στις «λαθεμένες», όπως τις χαρακτήριζαν, αιτιάσεις των αμερικανικών αρχών. Την Τρίτη, ωστόσο, ο Michael Stern, διευθύνων σύμβουλος της Climate Corporation (θυγατρικής της Monsanto, η οποία «τρέχει» την Precision Planting), ανακοίνωσε ότι «δεν βλέπουμε ένα καθαρό μονοπάτι μπροστά μας» και ότι «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε», προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πάντως, η εναντίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην ύψους 190 εκατ. δολαρίων συμφωνία των δύο κολοσσών κάθε άλλο παρά έκπληξη θα έπρεπε να προκαλεί. Η Precision Farming κατέχει μερίδιο 42% στον κλάδο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Exact Emerge (θυγατρική της John Deere, που ειδικεύεται στη γεωργία ακριβείας) ανέρχεται στο 44%. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών, δίχως ικανοποιητικές εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν ότι θα αποφευχθούν μονοπωλιακές πρακτικές εις βάρος των παραγωγών, θα οδηγούσε σε ένα αθροιστικό μερίδιο της τάξης του 86%.

-Διαφήμιση-
Delegate