Πρακτικές ορθολογικής άρδευσης: Προβλήματα, ορθολογική χρήση και σύγχρονες τεχνολογίες

praktikes-orthologikis-ardeushs

Το νερό αποτελεί ένα βασικό προαπαιτούμενο του αγροδιατροφικού τομέα. Το 44% του συνολικού νερού που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη κατευθύνεται στην ύπαιθρο, με το ποσοστό αυτό να φτάνει και το 80% σε διάφορες περιοχές, όπως αυτές της Νότιας Ευρώπης.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα ποσοστά ξηρασίας, λειψυδρίας και πίεσης των φυσικών πηγών. Μαζί με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, προκαλούν λειψυδρία αλλά και αλλοιώνουν την ποιότητα του αρδευτικού νερού, θέτοντας τον αγροδιατροφικό τομέα σε κίνδυνο.

Στην Ελλάδα, οι ποσότητες νερού ανά αρδευόμενο στρέμμα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 376 κυβικά μέτρα. Τα σκήπτρα κρατάει το Νότιο Αιγαίο, όπου ο αριθμός φτάνει στα 576 κυβικά μέτρα. Αντίθετα, η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή που χρησιμοποιεί τις μικρότερες ποσότητες νερού ανά στρέμμα, δηλαδή 248 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η παραγωγή τροφίμων απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Συγκεκριμένα, για την παραγωγή ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος, απαιτούνται άμεσα ή έμμεσα 15.000 λίτρα νερού συνολικά, εκ των οποίων 617 λίτρα νερού που έχει αντληθεί (γαλάζιο). Υψηλές είναι και οι απαιτήσεις για την παραγωγή αρνίσιου κρέατος, χοιρινού, κατσικίσιου, πουλερικών, αλλά και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης όπως δέρματα, βούτυρο κ.λπ.

Η «ΥΧ», στις σελίδες που ακολουθούν, παρουσιάζει τα προβλήματα στη χρήση του αρδευτικού νερού, την κατάσταση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κανάκα, πρόεδρο της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας, «η σχέση επάρκειας – ποιότητας νερού, χωρίς ή με ανεκτό κόστος άρδευσης, με τεχνικά επαρκή και άρτια συστήματα μεταφοράς, στράγγισης και άρδευσης, αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας».

Για τους παραπάνω λόγους, διακεκριμένοι επιστήμονες καταγράφουν στην «ΥΧ» τη σημασία της ορθολογικής άρδευσης, αλλά και τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί σε διαφορετικές παραγωγικές συνθήκες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το αμπέλι, ο αραβόσιτος και η παραγωγή καρπουζιού. Για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες παρουσιάζονται σύγχρονα συστήματα άρδευσης, που θα μειώσουν την απώλεια νερού (από 50-60% σε ≤20% στην καλλιέργεια του αραβόσιτου), την ποσότητα του νερού που καταναλώθηκε (20% μείωση στην καλλιέργεια του καρπουζιού) και θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του αρδευτικού νερού (από 58% σε 90% στην καλλιέργεια του αμπελιού).

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στην άρδευση στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα