Πράσινο φως στο πρόγραμμα μελισσοκομίας 2017-2018 ύψους 14,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά οι δράσεις που ενισχύονται

Ανακοίνωση της ΔΑΟΚ ΠΕ Λακωνίας για τους μελισσοκόμους της περιοχής

Στο ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της χρηματοδότησης του μελισσοκομικού προγράμματος για τα έτη 2017 και 2018, που περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων, αλλά και επιπρόσθετων επιμέρους δράσεων για τη στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας.

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ωστόσο, για την υλοποίησή του αναμένεται και η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται τόσο το ακριβές περιεχόμενο όσο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της κάθε επιμέρους δράσης. Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος για τα μελισσοκομικά έτη 2017 και 2018 διαρκεί από 1/8/2016 έως 31/7/2018.

Ένα από τα βασικά μέτρα αφορά τον εξορθολογισμό της εποχικής μετακίνησης και περιλαμβάνει τις δράσεις 3.1. και 3.2., για τις οποίες ολοκληρώθηκε η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 14/6. Η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού λεπτομερειών εφαρμογής.

Αντικατάσταση κυψελών

Η Δράση 3.1. περιλαμβάνει δαπάνες για την αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, με το ποσοστό αντικατάστασης να ανέρχεται μέχρι και στο 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο. Η Δράση 3.2. αφορά την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών μελισσοκόμων για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών τους. Η προβλεπόμενη δαπάνη ανά μελισσοκομικό έτος, σύμφωνα με την ΚΥΑ, ανέρχεται στο ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ.

Στο διετές πρόγραμμα προβλέπεται ενίσχυση ύψους 2,79 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 1, με δράσεις που στόχο έχουν την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους μελισσοκόμους και τις οργανώσεις μελισσοκόμων. Πρόκειται για τη Δράση 1.1., που αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τη Δράση 1.2 για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Δικτύου melinet.gr, τη Δράση 1.3. για την εκπαίδευση των μελισσοκόμων, καθώς και δαπάνες έκδοσης έντυπου ενημερωτικού υλικού και τη Δράση 1.4. για τη στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.

Για την καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών, η Δράση 2.1 περιλαμβάνει δαπάνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες (όπως η βαρροϊκή ακαρίαση), καθώς και την αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους. Η προβλεπόμενη δαπάνη ανά μελισσοκομικό έτος είναι στα 800.000 ευρώ.

Έμφαση δίδεται στη στήριξη των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας, με το ύψος της προβλεπόμενης δαπάνης να ανέρχεται ανά έτος στα 260.000 ευρώ και στην εφαρμοσμένη έρευνα (Μέτρο 6, προβλεπόμενη δαπάνη 120.000 ευρώ/μελισσοκομικό έτος).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το Μέτρο 8 για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά, που περιλαμβάνει τη Δράση 8.1.: Αναγνώριση μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ως Προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή ΙΠΠ. Το ύψος της προβλεπόμενης δαπάνης ανέρχεται στα 100.000 ευρώ για τα δύο μελισσοκομικά έτη 2017 και 2018.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση που αφορά την έγκριση του προγράμματος για τη «βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2017 και 2018».  Το ύψος της χρηματοδότησης για το συνολικό χρονικό διάστημα που καλύπτεται από την απόφαση ανέρχεται στο ποσό των 14.530.000 ευρώ.

Tα μέτρα και οι επιμέρους δράσεις του μελισσοκομικού προγράμματος υλοποιούνται εντός κάθε μελισσοκομικού έτους, το οποίο ορίζεται ως το χρονικό διάστημα 12 διαδοχικών μηνών από 1 Αυγούστου έως 31 Ιουλίου.

Μεταξύ των δράσεων που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής:

  • Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας
  • Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης
  • Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών (π.χ. Βαρρoϊκή ακαρίαση, κλπ)
  • Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων
  • Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας
  • Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού
  • Αναγνώριση μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΙΠΠ

Στο πίνακα που ακολουθεί αναλύονται όλες οι δράσεις και τα ποσά χρηματοδότησης που αντιστοιχούν σε αυτές:

Δείτε αναλυτικά την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης