Πρεμιέρα για τη σουλτανίνα: 0,75 ευρώ στον παραγωγό, 2,29 ευρώ στο ράφι

Η ανομβρία έχει ανεβάσει κατά πολύ και το κόστος παραγωγής, το οποίο αγγίζει και τα 0,50 ευρώ το στρέμμα

Πρεμιέρα για τη σουλτανίνα: 0,75 ευρώ στον παραγωγό, 2,29 ευρώ στο ράφι

Στις τιμές του… Σεπτέμβρη ευελπιστούν οι παραγωγοί σταφυλιού, προκειμένου να ισοφαρίσουν με κάποιον τρόπο το κόστος παραγωγής αλλά και να βγάλουν ένα μεροκάματο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η πρώτη τιμή που αποδόθηκε στους παραγωγούς της Κορίνθου για το σταφύλι ποικιλίας σουλτανίνα είναι στα 0,75 ευρώ, τιμή που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά χαμηλή, με αυξημένο το κόστος παραγωγής. Όμως, στα ράφια του σούπερ μάρκετ η σουλτανίνα έφτασε μέχρι και τα 2,29 ευρώ το κιλό και στην λαϊκή ως και 1,59 ευρώ το κιλό.

Μια πρώτη εκτίμηση που έκανε στην «ΥΧ» ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 grapes», είναι ότι το επόμενο διάστημα, «όταν θα έρθουν όλα τα σταφύλια μαζί, αυτή η τιμή θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα και θα ανέβει πάλι τον Σεπτέμβρη, όταν όλοι θα αντιληφθούν ότι τα σταφύλια δεν είναι πολλά».

Στην Κόρινθο, η σεζόν ξεκίνησε νωρίς και αυτό που απασχολεί τους παραγωγούς, όπως μας λέει ο κ. Λέγγας, «είναι η πρωιμότητα του προϊόντος, μιας και εμείς θέλουμε να παρατείνουμε όσο γίνεται την σεζόν και να φτάσουμε και τον Οκτώβρη, κάτι που βλέπουμε ότι θα είναι δύσκολο». Τα σταφύλια στην περιοχή ήρθαν σχεδόν δύο βδομάδες νωρίτερα και σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τη νύχτα σε συνδυασμό με την ανομβρία.

Η κατάσταση που επικρατεί στην εσωτερική κατανάλωση, όπως σημειώνει ο Μ. Λέγγας, «είναι ξεκάθαρη. Το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι υπάρχει περιορισμένη κατανάλωση και η αγοραστική δύναμη πλέον είναι πάρα πολύ χαμηλή. Δεν μπορεί πλέον ο Έλληνας καταναλωτής να σηκώσει υψηλές τιμές στα προϊόντα».

Η ανομβρία, όμως, έχει ανεβάσει κατά πολύ και το κόστος παραγωγής, το οποίο αγγίζει και τα 0,50 ευρώ το κιλό, μας λέει στην συνέχεια ο Γιώργος Δαρδάνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στιμάγκας Κορινθίας. «Η τιμή στον παραγωγό δεν είναι τόσο καλή, γιατί έχουμε ποτίσει πολλές φορές και επιβαρύνθηκε η καλλιέργεια, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής, λόγω αυτών των ποτισμάτων», σημειώνει.

Ανθή Γεωργίου, Χριστίνα Καραβοκύρη