Πρεμιέρα για την «Κάρτα του Αγρότη» της Alpha Bank

Πρεμιέρα για την «Κάρτα του Αγρότη» της Alpha Bank

Στη διάθεση της δική της «Κάρτας του Αγρότη» προχωράει η Alpha Bank μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως σημειώνει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωσή της, η “Κάρτα του Αγρότη” αποτελεί ένα σύγχρονο και καινοτόμο τραπεζικό προϊόν, με το οποίο Έλληνες αγρότες – δικαιούχοι της Βασικής Ενισχύσεως, αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και απλές διαδικασίες, για την κάλυψη βασικών δαπανών που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

Η κάρτα είναι ειδικά σχεδιασμένη προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα, αλλά και να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, καθώς η χρήση της παρέχει τη δυνατότητα σημαντικών εκπτώσεων και άμεσης αξιοποιήσεως ευκαιριών που παρουσιάζονται στην αγορά.

Η “Κάρτα του Αγρότη” είναι τεχνολογίας Chip & PIN Contactless και θα έχει λειτουργικότητα χρεωστικής εταιρικής κάρτας πανελλαδικής ισχύος, η οποία θα συνδέεται με πιστωτικό όριο στο λογαριασμό που θα δηλώνεται για την καταβολή της Βασικής Ενισχύσεως.

Η αίτηση για τη χορήγηση της κάρτας θα υποβάλλεται στην Alpha Bank από γεωργούς και κτηνοτρόφους – δικαιούχους της Βασικής Ενισχύσεως, μετά την υποβολή της Ενιαίας Αιτήσεως Ενισχύσεως και τον υπολογισμό της Βασικής Ενισχύσεως που δικαιούνται.

Με την “Κάρτα του Αγρότη” παρέχονται άμεσα, όπως επισημαίνει η Alpha Bank, οι εξής δυνατότητες:

  • Αγορά αγροεφοδίων και λοιπών ειδών που σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών τους αναγκών (σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κινήσεως ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), από επιχειρήσεις που διαθέτουν POS οποιασδήποτε τραπέζης.
  • Πληρωμή οφειλών έναντι του ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και ∆ημοσίου, εξόφληση δαπανών εκδόσεως και χρήσεως εργοσήμου, καθώς και αιτήσεως αγροτικών ενισχύσεων.
  • Ανάληψη έως ποσοστού 10% επί του εγκεκριμένου ορίου του Τραπεζικού Λογαριασμού. Το πιστωτικό όριο της κάρτας θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενισχύσεως που δικαιούται ο αγρότης και δεν θα ενσωματώνονται σε αυτό οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του προς την Τράπεζα.

Μετά την εξόφληση, είναι δυνατή η ανανέωση του πιστωτικού ορίου έναντι της Βασικής Ενισχύσεως για το επόμενο έτος.

Σχετικά με τη διάθεση της “Κάρτας του Αγρότη”, ο ∆ιευθυντής της ∆ιευθύνσεως Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank κ. Σπυρίδων Ρεντετάκος, δήλωσε: “Η Alpha Bank αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευσή της για συνεχή και συνεπή στήριξη των Ελλήνων αγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Με τη διάθεση της ‘Κάρτας του Αγρότη’, σε συνδυασμό με τα ‘Ευέλικτα Προγράμματα Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας’, η Τράπεζα παρέχει στους Έλληνες αγρότες τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδοτήσεως των παραγωγικών δαπανών τους”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αναφέρει τα εξής:

“Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση του τραπεζικού προϊόντος «Κάρτα του Αγρότη / Agro-carta» υπέγραψε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Alpha Bank.
Η Alpha Bank ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και είναι η τρίτη Τράπεζα μετά την Εθνική και την Eurobank που υπογράφει σχετικό μνημόνιο. Οι επαφές και συζητήσεις εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ συνεχίζονται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου τραπεζικού προϊόντος και από άλλες Τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Κάρτας του Αγρότη

Η «Κάρτα του Αγρότη» θα φέρει το λογότυπο του διεθνούς οργανισμού Visa International ή MasterCard Worldwide, θα διαθέτει μαγνητική πίστα και chip και θα έχει λειτουργικότητα χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας Πανελλαδικής ισχύος.
Η κάρτα αυτή θα διατίθεται στους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) – δικαιούχους Βασικής Ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη Τράπεζα, στην οποίαν και θα δηλώνεται ο τηρούμενος στην τράπεζα αυτή καταθετικός λογαριασμός στον οποίον και θα πιστωθεί η Βασική Ενίσχυση.

Με «εγγύηση» της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία θεμελιώνεται με την υποβολή της σχετικής δήλωσης δικαιωμάτων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε έτους, ο αγρότης – κάτοχος και χρήστης της «Κάρτας του Αγρότη» θα μπορεί, πριν ακόμα εισπράξει την Βασική Ενίσχυση:
α) να κάνει αγορές από επιχειρήσεις στις οποίες γίνονται αποδεκτές κάρτες πληρωμών με το σήμα Visa International ή Master Card Worldwide μέσω POS και οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες επιχειρήσεων που εμπορεύονται προϊόντα που σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων).
β) να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης.
γ) να εξοφλεί τρέχουσες οφειλές του έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.
δ) να κάνει ανάληψη μετρητών μέχρι ποσοστού 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την κάρτα λογαριασμού, κατά τη διάρκεια ισχύος του εκάστοτε χορηγηθέντος πιστωτικού ορίου.

Το πιστωτικό όριο ( όριο χρηματοδότησης από την Τράπεζα) κάθε αγρότη θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται την συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά μόνο στην προεξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το προϊόν οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την Τράπεζα.

Η διάρκεια του πιστωτικού ορίου θα λήγει με την πίστωση της Βασικής Ενίσχυσης η οποία και θα εξοφλεί τη χρηματοδότηση. Μετά την εξόφληση της εκάστοτε χρηματοδότησης δίνεται η δυνατότητα χορήγησης νέου πιστωτικού ορίου για τη Βασική Ενίσχυση του επόμενου έτους από την ίδια ή άλλη Τράπεζα επιλογής του αγρότη – δικαιούχου”.