Πρέσινγκ από αλυσίδες για «εκπτώσεις» και «παροχές» καταγγέλουν οι μικρές μεταποιητικές

Πρέσινγκ από αλυσίδες για «εκπτώσεις» και «παροχές» καταγγέλουν οι μικρές μεταποιητικές
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σε μειονεκτική θέση βρίσκονται οι μικρότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς, στον απόηχο της συμφωνίας Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, δέχονται πιέσεις από τις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ προκειμένου να προχωρήσουν σε «εκπτώσεις», «διευκολύνσεις» και άλλες «παροχές».

Τα παραπάνω καταγγέλλει με επείγουσα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους  αρχηγούς της αντιπολίτευσης ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Το θέμα είχε θέσει ο Σύνδεσμος και σε σχετικές συναντήσεις που είχε πριν τη φετινή ΔΕΘ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Π. Καμμένο, τον Επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Στ. Θεοδωράκη και στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κα. Φ. Γεννηματά ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι κατά τις εν λόγω συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε αναλύσει διεξοδικά τη μειονεκτική θέση των μεταποιητικών επιχειρήσεων απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς και τις επιπτώσεις του θέματος αυτού τόσο στον αφανισμό μεγάλου αριθμού Ελλήνων προμηθευτών, που είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όσο και σε συνάρτηση με τη διόγκωση του χρέους της υπό πτώχευση εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Δυστυχώς, υπογραμμίζεται στην επιστολή, στο μεσοδιάστημα, ο ΣΒΒΕ έγινε λήπτης σωρείας διαμαρτυριών από Ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη συμφωνία της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ότι δέχονται, από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έντονες πιέσεις για να προχωρήσουν αφενός σε πρόσθετες παροχές και εκπτώσεις, και αφετέρου σε επιμήκυνση του, ήδη μεγάλου, χρόνου πίστωσης.

Η κατάσταση αυτή είναι ασφυκτική, τόνιζει ο ΣΒΒΕ, για την Ελληνική μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ενώ η προφανής συνέπειά της θα είναι να οδηγηθούν σε πτώχευση δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το άναρχο αυτό τοπίο δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες και αποτελεί ευκαιρία, ούτως ώστε να ληφθούν επιτέλους τα απαιτούμενα μέτρα και να επανεξεταστεί το καθεστώτος των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρίες μεταποίησης και του λιανεμπορίου, το οποίο θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

  • οι τιμές πώλησης των προμηθευτών να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και να εμφανίζονται σε ενιαίο τιμολόγιο, και,
  • οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους (π.χ. ευπαθή προϊόντα έναντι αυτών μεγάλης διάρκειας) και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη θέσπιση ποινικών ρητρών για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.
-Διαφήμιση-
Delegate