Προ των πυλών το «καταθεσιολόγιο»

Προ των πυλών το «καταθεσιολόγιο»
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ένα νέο εργαλείο ετοιμάζεται να επιστρατεύσει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό σύστημα που δημιούργησαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει εντός 24ώρου τις αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα το σύστημα θα πραγματοποιεί ελέγχους στις καταθέσεις, στα εμβάσματα και σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα που είχαν από το 2002 μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι, προκειμένου να εντοπίσει αυτό που αποκαλείται «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας».

Το λεγόμενο, λοιπόν, «καταθεσιολόγιο» παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πιλοτικά, ενώ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός Οκτωβρίου.

Το σύστημα, σε λίγες ώρες επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του φορολογούμενου, τα εμβάσματα και όλα τα τραπεζικά προϊόντα και στη συνέχεια αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Η διαδικασία αυτή κανονικά απαιτεί ακόμα και μήνες.

Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές, μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών αποστέλλουν αίτημα στις τράπεζες για την παροχή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Αν π.χ. ένας φορολογούμενος έχει δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς σε τρία τραπεζικά ιδρύματα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να στείλει δέκα διαφορετικά αιτήματα.

Μάλιστα, ενώ οι τράπεζες οι οποίες κατακλύζονται από τέτοια αιτήματα συνήθως καθυστερούν την αποστολή στοιχείων, τώρα αυτή η διαδικασία επιχειρείται να αυτοματοποιηθεί.

Σε πρώτη φάση, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στον κατάλογο των 1.270.047 ΑΦΜ, ο οποίος έχει προκύψει από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανών φοροφυγάδων που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπόργιανς, της λίστας των μεγαλοκαταθετών (π.χ. όσων έχουν κάνει μια κίνηση λογαριασμού άνω των 100.000 ευρώ).

Στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία ή αν πρόκειται για λάθος.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα.

(Με πληροφορίες από reporter.gr)

 

-Διαφήμιση-
Delegate