Προεδρεύουσα του δικτύου AREPO η Περιφέρεια Κρήτης στις Βρυξέλλες

Προεδρεύουσα του δικτύου AREPO η Περιφέρεια Κρήτης στις Βρυξέλλες

H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ως προεδρεύουσα Περιφέρεια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO για τα προϊόντα ποιότητας και προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Προϊόν Ορεινό Γεωργίας και Βιολογικά), σε σειρά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες.

Οι διήμερες εκδηλώσεις αφορούσαν την έκτακτη Γενική Συνέλευση, την 1η Γενική Συνέλευση του έτους 2018 καθώς και το συνέδριο με τίτλο «Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τα προϊόντα ποιότητας και προέλευσης» παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπων ευρωπαϊκών περιφερειών. Από Ελληνικής πλευράς εκτός της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν εκπρόσωποι από 4 Ελληνικές Περιφέρειες, μέλη της ένωσης AREPO.

Η Γενική Συνέλευση ανέδειξε την 1η Εκτελεστική Επιτροπή με Πρόεδρο την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κα Βρέντζου-Σκορδαλάκη Θεανώ, Α΄ Αντιπρόεδρος τoν κ. Nicola Bertinelli και Β΄ Αντιπρόεδρο τον κ. Gulielmo Garagnani, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα της Κοινοπραξίας  του τυριού Parmigiano Regianno από την Περιφέρεια της Emilia Romagna και Ταμία τον κ. Dominique Graciet, Πρόεδρο του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Nouvelle-Aquitaine.

Στην έναρξη των συναντήσεων η Πρόεδρος της ένωσης AREPO και Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκοραδαλάκη καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Περιφερειών μελών της ένωσης AREPO ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή τους, στη διαμόρφωση προτάσεων αναφορικά με το κείμενο που επεξεργάστηκαν για την αναθεώρηση της ΚΓΠ μετά το 2020 δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτακτική ανάγκη βελτίωσης και υιοθέτησης Ευρωπαϊκών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των μικρών παραγωγών. Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι η ένωση AREPO έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια σύγχρονη πλατφόρμα ανταλλαγής  καλών πρακτικών των ευρωπαϊκών περιφερειών αξιοποιώντας πρωτοβουλίες όπως το LEADER το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό περιφερειακό εργαλείο στην υποστήριξη των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επίσης, όπως ανέφερε η κα. Βρέντζου, θα ήταν ενδιαφέρον να εκτιμηθεί η δυνατότητα υλοποίησης  διαπεριφερειακών σχεδίων, στοχευμένων στη διάχυση και ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών πάνω στα συστήματα ποιότητας.

Αναφορικά με τις εμπορικές συμφωνίες τόνισε, ότι, πρέπει να επικαιροποιηθεί το έγγραφο θέσεων της ένωσης AREPO, πάνω στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει, προκειμένου να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους προτεινόμενους καταλόγους, να συμπεριληφθούν το σύνολο των καταχωρημένων Γεωγραφικών Ενδείξεων προστατεύοντας τις, από τις απομιμήσεις και τις παραποιήσεις, και ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ΚΓΠ περισσότερη εστιασμένη στις Περιφέρειες, απλή και σύγχρονη, εξασφαλίζοντας την προοπτική βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών και με μεγαλύτερη συνέργια ανάμεσα σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν επίσης: η Περιφέρεια, Ηπείρου που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τα στελέχη Βασιλική Ηγουμενίδου και Σοφία Φουκή, η  Κεντρική Μακεδονία που εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο Κατερίνα Ζωγράφου και τα στελέχη Γλυκερία Καράλη και  Κώστα Τερτιβανίδη, η Δυτική Μακεδονία από τα στελέχη Χρήστο Καραντίνο και Θεόδωρο Σιώγκα και  η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό Κων/νο και το στέλεχος Γιώργο Εμμανουήλ.