Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού: Εξαιρετική δουλειά κάνει η Ελλάδα στον τουρισμό

Το 2016, η ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος συνέβαλε συνολικά με 10,2% του ΑΕΠ και 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην οικονομία της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ, με 499,6 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2016, εξακολουθεί να είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλους προορισμούς. Η επικεφαλής του World Travel & Tourism Council, Gloria Guevara, πιστεύει ότι ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία στις χώρες να ξεπεράσουν οικονομικές και άλλες κρίσεις και να επεκτείνουν το όφελος στους πολίτες. Προτείνει να υιοθετηθεί μια Δημόσια Ιδιωτική Κοινότητα (ΔΙΚ) και εάν η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τον τουρισμό από τρίτες χώρες, τότε μια ενιαία βίζα είναι το καταλληλότερο μέτρο που πρέπει να ληφθεί.

Η Gloria Guevara είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του World Travel & Tourism Council. Μίλησε στο δημοσιογράφο της Euractiv Ελλάδος, Σταύρο Μαυρογένη.

Πολλές χώρες στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πιστεύετε ότι αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στις τουριστικές ροές;

Η κρίση είναι πάντα μια πρόκληση. Δημιουργεί μεγάλη πίεση στους πολίτες και βεβαίως πολλή αβεβαιότητα. Αυτό που μπορώ να σας πω από την άποψη των ταξιδιών και του τουρισμού είναι ότι, παρά τη χρηματοπιστωτική, γεωπολιτική, φυσική καταστροφή ή την τρομοκρατία, ο τουριστικός τομέας είναι πολύ ανθεκτικός. Στην περίπτωση της Ελλάδας, έχετε πολλά πλεονεκτήματα: τον πολιτισμό, την ιστορία και φυσικά τον λαό. Ο τουρισμός παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει μερικές από τις προκλήσεις της κρίσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να προσφέρει τον «καθαρό αέρα» για τους πολίτες που έχασαν πολλά, π.χ. τις οικονομίες τους.

Ο τουρισμός ήταν κατά κάποιο τρόπο η ευκαιρία, γιατί στον τομέα μας μπορείς να είσαι πολύ έμπειρος και εκπαιδευμένος υπάλληλος ή μπορείς να είσαι κάποιος με ελάχιστες δεξιότητες. Ο τομέας μας προσφέρει ευκαιρίες ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και κινητικότητα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μερικές φορές θα το παρατηρήσετε στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, δηλαδή έχουν τελειώσει το λύκειο, επειδή είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν.

Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, πιστεύω ότι ο τουρισμός ήταν κατά κάποιον τρόπο η ευκαιρία. Το γεγονός ότι το νόμισμα είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ο προορισμός είναι εξαιρετικά μοναδικός, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες, νομίζω ότι θα παρακινήσει πολλούς ταξιδιώτες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αυτό που επίσης βοήθησε έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί ταξιδιώτες που σκέφτονταν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Αφρική ή ακόμα και στην Τουρκία, λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία χρόνια, αποφάσισαν να επισκεφθούν εν τέλει μερικές χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο αντίκτυπος των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η επόμενη ερώτησή μου. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η τρομοκρατία έχει επηρεάσει τον τουρισμό στην ΕΕ;

Η τρομοκρατία έχει αντίκτυπο, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο ασχολείται ο ιδιωτικός τομέας και ο ρυθμός διαχείρισης της κρίσης θα καθορίσει το εάν θα ανακάμψει γρήγορα ή αν θα διαρκέσει περισσότερο. Διεξάγουμε πολλές έρευνες και μπορώ να σας πω ότι παρακολουθήσαμε πολλά περιστατικά (Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Παρίσι). Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι οι προορισμοί που ενέπλεξαν τον ιδιωτικό τομέα πριν την κρίση, κατά τη διάρκειά της ακολούθησαν τα κατάλληλα πρωτόκολλα για να ανακάμψουν ταχύτερα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Βαρκελώνης, χρειάστηκε λιγότερο από δύο μήνες, για να ανακάμψει. Μετά από δύο μήνες οι τουρίστες επέστρεψαν και ο αριθμός τους αυξάνεται.

Σήμερα υπάρχουν πολλές επικρίσεις για την ασφυξία που προκαλούν σε ιστορικές πόλεις οι τεράστιοι αριθμοί τουριστών και είδαμε τους ντόπιους να διαμαρτύρονται εναντίον τους. Η τουριστική βιομηχανία έχει υπερβεί τα όρια στην υποδομή και τους πόρους των ευρωπαϊκών πόλεων;

Όταν εξετάζουμε αυτούς τους προορισμούς πριν και μετά τον τουρισμό, θα δείτε ότι πριν από τον τουρισμό η Βαρκελώνη, για παράδειγμα στη δεκαετία του ’80, ήταν μια πόλη χωρίς πολλές επενδύσεις σε υποδομές, δεν ήταν ασφαλής και τώρα που ο τουρισμός ανθεί είναι μια όμορφη πόλη με πολλά μουσεία, πολλές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια πολυπολιτισμική πόλη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει οικονομικό όφελος για τους πολίτες της όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο τουρισμός φέρνει ευημερία, ευκαιρίες και οικονομικό όφελος. Ταυτόχρονα, καταλαβαίνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπήρχε τεράστιος αριθμός τουριστών λόγω έλλειψης σχεδιασμού ή άλλων γεγονότων, όπως τα περιστατικά στη Βόρεια Αφρική, πρέπει να εξετάσουμε τις βέλτιστες πρακτικές των πόλεων, για να δούμε πώς αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες οι κάτοικοι δεν αισθάνονται πίεση, διότι διαχειρίζονται τις ροές των ανθρώπων, επεκτείνονται τα οφέλη, επενδύουν σε υποδομές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο. Έτσι, επανερχόμαστε στη Δημόσια Ιδιωτική Κοινότητα (ΔΙΚ), που προανέφερα. Με τη ΔΙΚ θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τον τουρισμό και παράλληλα να εξετάσουμε τις ανάγκες των κοινοτήτων και των πολιτών, ώστε να μπορούν να μοιραστούν τα οφέλη. Οι κοινότητες πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης.

Με ποιους τρόπους η ΕΕ θα μπορούσε να προωθήσει τον τουρισμό και να αυξήσει τις αφίξεις στο εγγύς μέλλον;

Νομίζω ότι η ΕΕ κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά την προώθηση της περιοχής. Οι τουρίστες από την Ασία, την Αμερική, όταν επισκέπτονται την Ευρώπη θέλουν να έχουν πολλαπλές εμπειρίες. Έτσι θεωρούν την ΕΕ ως ενιαία περιοχή και γι’ αυτό μια ενιαία βίζα θα έχει επιτυχία, διότι σας επιτρέπει να ταξιδεύετε σε πολλές χώρες. Αυτό που θα πρότεινα είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει κάποιους πόρους, για να βοηθήσει τους νέους προορισμούς να γίνουν πιο γνωστοί, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να τους επισκεφθούν και με αυτόν τον τρόπο να επεκτείνουν το όφελος.

Πηγή: www.euractiv.gr