Οι προετοιµασίες των κτηνοτρόφων για την κακοκαιρία

Οι προετοιµασίες των κτηνοτρόφων για την κακοκαιρία

Συμβουλές και προληπτικά μέτρα

Αν µια επαγγελµατική κατηγορία είναι συνηθισµένη στην αντιµετώπιση ακραίων καιρικών φαινοµένων, και δη της έντονης χιονόπτωσης, αυτή είναι η κτηνοτροφική, καθώς οι παραγωγοί ζωικής εκµετάλλευσης ζουν χρόνια τώρα στα ορεινά και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του βουνού. 

Δυστυχώς, όµως, η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην ύπαιθρο, δυσχεραίνει αρκετά την επιβίωσή τους, ενώ δηµιουργεί πρόβληµα και στην παραγωγή γάλακτος. Για παράδειγµα, φέτος, όταν η Θεσσαλία επλήγη σφόδρα από τον χιονιά, µε πολικές θερµοκρασίες χάθηκαν ζωντανά, ενώ κάποιοι κτηνοτρόφοι έµειναν αποκλεισµένοι στις µονάδες τους για 2-3 µέρες. 

Σύµφωνα µε τον επιστηµονικό σύµβουλο της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Κόκουρα, «το παράδοξο είναι ότι τα περισσότερα προβλήµατα παρουσιάζονται στις πεδινές περιοχές, όπου οι κτηνοτρόφοι πιάνονται στον ύπνο, παρά στα ορεινά χωριά, αν και εκεί τελευταία οι άδειες τσέπες δεν δίνουν τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να προχωρήσει σε µαζική προµήθεια ζωοτροφών. Επίσης, οι δήµοι µε την περιφέρεια, για τον ίδιο λόγο, αδυνατούν να προχωρήσουν εγκαίρως στον αποχιονισµό των αγροτικών δρόµων, που οδηγούν στα ποιµνιοστάσια, µε αποτέλεσµα να είναι ανέφικτη η φροντίδα των ζώων».

Τα συνήθη προβλήµατα που εµφανίζονται µε την κακοκαιρία είναι το πάγωµα του συστήµατος υδροδότησης (σωλήνες) στα µαντριά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όταν τα ζώα πίνουν παγωµένο νερό παθαίνουν διάρροιες και µερικές φορές πεθαίνουν. Επιπλέον, καταγράφεται σηµαντική µείωση στην παραγωγή γάλακτος. Για αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ; Ούτε λόγος. «Εδώ, µε φυσιολογικές συνθήκες οι εκτιµητές αργούν να έρθουν στα µαντριά, θα έρθουν τώρα µε τα χιόνια;» αναφέρει χαρακτηριστικά Ελασσονίτης κτηνοτρόφος.   

Συµβουλές

Στο µεταξύ, η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας συµβουλεύει τους κτηνοτρόφους «να έχουν αποθηκευµένες ζωοτροφές, σανά και δηµητριακούς καρπούς ή έτοιµα µείγµατα ζωοτροφών, που θα µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των ζώων για περίπου 15 µέρες, σε αποθηκευτικό χώρο δίπλα στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Ακόµα, θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν για το διάστηµα αυτό εξασφαλισµένη προµήθεια νερού και τα απαραίτητα εργαλεία για καθαρισµό του χώρου. Και, φυσικά, να διαθέτουν ενισχυτές µπαταρίας (power bank) για τα κινητά τους τηλέφωνα».