Πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού σε Ξάνθη, Καβάλα

Πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού σε Ξάνθη, Καβάλα

Για 5η συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2012, στο πλαίσιο της Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) και χρηματοδοτείται για τη φετινή περίοδο, από το Πράσινο Ταμείο.

Εντός τριών ημερών, 8, 13 και 15 Ιουνίου, καλύφθηκαν συνολικά επτά οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 43 φωλιές πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα 136 μικρά πελαργάκια. Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 78 νεοσσοί πελαργοί, στο Πόρτο Λάγος, στη Νέα Κεσσάνη, στο Κουτσό, στα Βαφέϊκα και στη Γενισσέα, ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν 60 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο και στο Ερατεινό. 

Ο Φορέας Διαχείρισης είχε προμηθευτεί από την προηγούμενη χρονιά τα ειδικά δαχτυλίδια για την εν λόγω δράση και οι δύο ειδικές δακτυλιώτριες, Εύα Στετς και Σάσα Μιχαηλίδου, με δικό τους εξοπλισμό έφεραν σε πέρας το εγχείρημα αυτό, με την πολύτιμη βοήθεια του Άρη Χρηστίδη, μέλους του ΕΚΠΑΖ και προσωπικού των δυο Κέντρων Πληροφόρησης του Φορέα. Η κ. Στετς παραχώρησε συνολικά 28 δικά της δαχτυλίδια, για την ολοκλήρωση της δράσης. Για την υλοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος, καταλυτικής σημασίας ήταν η συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης.

Η δακτυλίωση είναι μια επιστημονική μέθοδος, κατά την οποία ουσιαστικά μαρκάρονται τα πουλιά για να μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι επιστήμονες. Μέσω των επανευρέσεων των δακτυλιωμένων Λευκών Πελαργών της περιοχής συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.