Ξεκινάει πρόγραμμα διάσωσης του προβάτου Φυλής Σερρών

seraiko-provato

Μετά από διακοπή τριών ετών, αναμένεται να ξεκινήσει, το προσεχές διάστημα, το Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης του προβάτου Φυλής Σερρών.

Το πρόγραμμα σταμάτησε το 2014, λόγω χρηματοδότησης και, μετά από προσπάθειες ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη διάσωση αυτής της ελληνικής φυλής, κατατέθηκε φάκελος για ένταξη στο ΠΑΑ 2014-2020 και στη δράση 10.2.1., που αφορά τους γενετικούς πόρους στην κτηνοτροφία.

Η γεωπόνος-ζωοτέχνης στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσήμβριας του ΥΠΑΑΤ, Άννα Παμπουκίδου, που είχε ασχοληθεί και παλαιότερα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμά ότι η έγκριση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής θα είναι θετική και ότι το νέο έργο θα εγκριθεί μέσα στον μήνα ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Φυλής Σερρών «Ο Στρυμών», Νίκος Πίγκας, που ασχολείται εδώ και 50 χρόνια με το σερραϊκό πρόβατο και διαθέτει από τις μοναδικές μονάδες στον νομό αποκλειστικά με καθαρό πρόβατο της φυλής, «μέχρι πριν από 8 χρόνια υπήρχαν 80 μονάδες και 3.000-4.000 πρόβατα» και σήμερα απειλείται.

Αν και η φυλή αυτή έχει λιγότερες αποδόσεις σε σχέση με το χιώτικο πρόβατο, ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζει η κυρία Παμπουκίδου είναι πως, με το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, υπάρχει δυνατότητα σημαντικής αύξησης της γαλακτοπαραγωγής, που μπορεί να φτάσει τα 250 κιλά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πίγκας, είχε ξεκινήσει με 50 κιλά γάλα τη σεζόν και 10% πολυδυμία και έφτασε 80% πολυδυμία και 180 κιλά γάλα τη γαλακτική περίοδο.