Πρόγραμμα IOF2020: Τεχνολογίες σε επιτραπέζιο σταφύλι και ελιά μειώνουν το κόστος παραγωγής

Πρόγραμμα IOF2020: Τεχνολογίες σε επιτραπέζιο σταφύλι και ελιά μειώνουν το κόστος παραγωγής

Των Κυριάκου Λάμπρου και Βικτωρίας Αποστολοπούλου

Το έργο με την ονομασία IOF2020 (Internet of food & farm), ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω της χρήσης τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας, με εταίρους σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.). Το έργο IOF2020, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, εφαρμόζεται σε 19 πιλοτικές περιοχές της Ευρώπης εντός πέντε διαφορετικών τομέων (αροτραίες καλλιέργειες, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και κρέας), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επιστημονικός φορέας, η Ομάδα Παραγωγών Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ «7 Grapes» από τη Στιμάγκα Κορινθίας στο επιτραπέζιο σταφύλι και η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας από τη Μεσσηνία στο κομμάτι της ελιάς, καθώς και άλλοι εταίροι.

Κοινοί στόχοι

Το IOF2020 είναι το «μεγαλύτερο έργο για τη γεωργία, αλλά και την κτηνοτροφία ακριβείας στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα διενεργήσουν πιλοτικές εφαρμογές νέων τεχνολογιών σε επιτραπέζιο σταφύλι και ελιά», αναφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Μπαλαφούτης. Επιστημονικός υπεύθυνος στην Ελλάδα είναι ο επίκουρος καθηγητής Σπύρος Φουντάς.

Όπως μας εξηγεί, «οι στόχοι του έργου, τόσο για την ελιά όσο και για το επιτραπέζιο σταφύλι, είναι κοινοί, με την αύξηση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους των εισροών και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στα προϊόντα να είναι μείζονος σημασίας». Προσθέτει, δε, πως «μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στο κομμάτι της άρδευσης, όπου για παράδειγμα στην καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού εκτιμούμε ότι θα επιφέρουμε μείωση της κατανάλωσης νερού της τάξεως του 20%. Σημαντικό κομμάτι, επίσης, αποτελεί η χαμένη παραγωγή κατά τη μετασυλλεκτική διαδικασία και τον καθαρισμό του προϊόντος για την οποία, επίσης, εκτιμάται μείωση στη… φύρα κατά 10% με 20%, ενώ η συνολική αύξηση της παραγωγής στο επιτραπέζιο σταφύλι θα κυμαίνεται στο 15%», προσθέτει.

Επιπλέον, το έργο στοχεύει στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγική διαδικασία, στη μείωση των καταλοίπων στο περιβάλλον από παρασιτοκτόνα, στην αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και στην ενίσχυση του μάρκετινγκ για πρόσθετη αξία στα προϊόντα. Στο κομμάτι της ελαιοπαραγωγής, επιπλέον στόχος είναι και η ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας.

Μέθοδοι και τεχνολογίες

Όπως μας εξηγεί ο Θ. Μπαλαφούτης, «oι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται υπάρχουν ήδη (όπως εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και συστημάτων αισθητήρων άρδευσης), αλλά θα εφαρμοστούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι παραγωγοί θα καταγράφουν τις μετρήσεις και θα μας μεταφέρουν τα στοιχεία που θα συγκεντρώνουν, ώστε εμείς να προχωράμε στην επεξεργασία αυτών και στην παραγωγή αποτελεσμάτων».

Προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι και η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος στο επιτραπέζιο σταφύλι, ενώ στα εργαλεία των αγροτών και στα δύο προϊόντα θα προστεθεί και ένα συμβουλευτικό σύστημα, υποστηριζόμενο από πληροφοριακά συστήματα», μας εξηγεί ο Θ. Μπαλαφούτης.