Πρόγραμμα PERICLES για την αρχαία αλιεία στα Άβδηρα

Πρόγραμμα PERICLES για την αρχαία αλιεία στα Άβδηρα

Αυτό τον Αύγουστο άρχισαν οι εργασίες πεδίου του νέου προγράμματος του ΙΝ.ΑΛ.Ε. HORIZON 2020 «PERICLES» (PrEseRvIng and sustainably governing Coastal heritage and Landscapes in European coastal and maritime regionS).

Πρώτος στόχος η συλλογή στοιχείων για την αρχαία αλιεία! Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διαλογή και τον καθαρισμό οστών ψαριών και οστρέων από την αρχαία πόλη των Αβδήρων, προετοιμάζοντας την μελέτη που θ΄ ακολουθήσει!

Τα Άβδηρα υπήρξαν από τις πιο σημαντικές πόλεις του βορείου Αιγαίου. Ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. από αποίκους των Κλαζομενών και αργότερα τον 6ο αιώνα αποικίστηκε ξανά από κατοίκους της Τέω, και οι δύο πόλεις στη χερσόνησο της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία. Η πόλη υπήρξε η πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου και του σοφιστή Πρωταγόρα. Κατοικήθηκε για πολλούς αιώνες ως και τους Βυζαντινούς χρόνους, άλλοτε ως ακμάζον αστικό κέντρο κι άλλοτε ως μικρό παρηκμασμένο χωριό.

Τα αρχαία Άβδηρα, που είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, ανασκάπτονται και μελετώνται εδώ και δεκαετίες από αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης) και συνεργάτες τους από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές αυτές που διηγούνται την ιστορία της ζωής στη πόλη μπορεί να τα δει ο επισκέπτης στο πολύ φιλόξενο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων (http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2359).

Η συνεργάτης του προγράμματος, αρχαιολόγος, Δήμητρα Μυλωνά και οι δύο φοιτήτριες αρχαιολογίας, Μαρία Μιχελάκη και Παναγιώτα Μπανταβάνου, εργάζονται για την προετοιμασία και καταγραφή των οστών ψαριών και των θαλάσσιων οστρέων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στα αρχαία Άβδηρα.

Ευρήματα αυτού του είδους φωτίζουν όχι μόνο όψεις της αρχαίας αλιείας και ιχθυοφαγίας αλλά και τη εξέλιξη των οικοσυστημάτων και των αρχαίων αλιευτικών πεδίων γύρω από την αρχαία πόλη.