Προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας ζητούν οι γεωτεχνικοί

Προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας ζητούν οι γεωτεχνικοί

Την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών και παρεμβατικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, των έργων και του εξοπλισμού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική» γεωτεχνικών (συνεργαζόμενοι στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ) με αφορμή τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Παράλληλα οι γεωτεχνικοί (του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ στην Ανατολική Στερεά) εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη  συμπαράστασή τους στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες, ενώ δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι απαιτούνται  αντιπλημμυρικά έργα πριν μπει ο χειμώνας «και δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι θέτουμε τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία των γεωτεχνικών στη διάθεση του κράτους, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά αθώα θύματα και να μην έχουμε ξανά τόσους τραυματίες και καταστροφές».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της Πανεπιστημονικής» γεωτεχνικών

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων  και την αμέριστη  συμπαράστασή μας στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες, που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Καλούμε τους γεωτεχνικούς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προσφέροντας αίμα για τους τραυματίες και είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντική εργασία για τους πληγέντες.

Εξάρουμε την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και των άλλων εμπλεκόμενων εργαζομένων που δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστα μέσα και στοιχειώδη σχεδιασμό και οργάνωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κινητοποιήσει όλο τον κρατικό μηχανισμό για να στηριχθούν οι πληγέντες συνάνθρωποί μας και πρώτα από όλα να προχωρήσουν άμεσα:

  1. Καταγραφή και αναζήτηση των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους.
  2. Μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
  3. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων.
  4. Αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.
  5. Καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών με προτεραιότητα στις πρώτες κατοικίες.
  6. Μέτρα για την πλήρη οικονομική στήριξη ανέργων, εργαζομένων & αυταπασχολούμενων στις πληγείσες περιοχές. Απαλλαγή από φόρους, χρέη στο δημόσιο, λογαριασμούς. «Πάγωμα» εξόφλησης δανείων. Πλήρης ασφαλιστική-συνταξιοδοτική κάλυψη.
  7. Αποτελεσματικός και ουσιαστικός σχεδιασμός και γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Για ακόμα μία φορά οι «φυσικές» καταστροφές βρίσκουν τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική ανοχύρωτη, αφού η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία έχουν μπει στις καλένδες των εκάστοτε κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών,  που έρχονται πάντα εκ των υστέρων να «κλάψουν» και να αντιμετωπίζουν όπως–όπως τις τραγικές συνέπειες. Και όλα αυτά διότι δάση, αιγιαλός, περιαστικό και αστικό πράσινο, η γη και η κατοικία, αποτελούν πεδίο  εμπορευματοποίησης και κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων με νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή, ενώ η χωροταξική ανάπτυξη που προωθούν δυσκολεύει την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών τέτοιων φαινομένων. Πριν από ένα χρόνο οι σεισμοί, κατόπιν οι πλημμύρες και τώρα οι πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες απελπισμένους, ανυπολόγιστες καταστροφές και ασφαλώς τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, των περιφερειών και της πλειοψηφίας των δήμων.

Τονίζουμε ότι, έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει για θέματα που άπτονται της επιστήμης μας και εξηγούν τους λόγους που στις πληγείσες περιοχές η φωτιά όχι μόνο επεκτάθηκε με ταχύτατους ρυθμούς -χωρίς να την ανακόψουν ούτε οι εν δυνάμει αντιπυρικές ζώνες όπως η Λεωφόρος Μαραθώνος – όπως βέβαια και τους λόγους που δεκάδες συνάνθρωποί μας εγκλωβίστηκαν σε ημιαστικές επί της ουσίας παραθαλάσσιες περιοχές με πυκνή δασική βλάστηση όπως το Μάτι, στις οποίες λόγω της άναρχης δόμησης δεν εύρισκαν ευκρινείς εξόδους διαφυγής ακόμα και προς τη θάλασσα !

Σε αντίθεση με τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, που παρουσιάζει την τραγική εξέλιξη ως “μοιραία” και βασικούς «ενόχους» τους κατοίκους και τους ισχυρούς ανέμους, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι τραγικές συνέπειες της φονικής  πυρκαγιάς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στα πλαίσια ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο προληπτικών και παρεμβατικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, των έργων και του εξοπλισμού. Ο σχεδιασμός πρέπει να υπολογίζει μεταξύ άλλων τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, την εξέλιξη της πυρκαγιάς με δυνατούς ανέμους, το ταυτόχρονο ξέσπασμα δυο ή περισσότερων εστιών κ.ά. Να προβλέπει αναδιατάξεις των δυνάμεων, να γίνονται ασκήσεις για το που και πως δικτυώνονται, που και πως  επιδιώκεται η ανάσχεση της πυρκαγιάς, να διαμορφώνονται από πριν γραμμές  αντιμετώπισης κ. ά. Τέτοιο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δεν υπάρχει διαχρονικά και όπου έφτασε στο επίπεδο μελέτης τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Τέλος επισημαίνουμε με έμφαση ότι στις πληγείσες περιοχές  απαιτούνται  αντιπλημμυρικά έργα πριν μπει ο χειμώνας και δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι θέτουμε τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία των γεωτεχνικών στη διάθεση του κράτους, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά αθώα θύματα και να μην έχουμε ξανά τόσους τραυματίες και καταστροφές».