Προορισμός οι διεθνείς αγορές για τη μαστίχα Χίου

Προορισμός, οι διεθνείς αγορές για τη μαστίχα Χίου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στις διεθνείς αγορές έχει βάλει πλώρη η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου που μέσω της θυγατρικής εταιρείας MEDITERRA ξεκίνησε από την πρώτη του 2017 τη λειτουργία εταιρείας στην αγορά της Τουρκίας. Με έδρα τη Σμύρνη, και με 50% να ανήκει σε Τούρκο συνεργάτη της, προχωρεί σε κατάστημα στη Σμύρνη αλλά και σε δίκτυο πωλήσεων στη γειτονική χώρα, όπου η μαστίχα είναι ιδιαίτερα γνωστή. Παράλληλα, όμως, προχωρεί ανάλογος σχεδιασμός τόσο στο Ντουμπάι όσο και στη Ρωσία.

«Η αγορά της Τουρκίας είναι τεράστια, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστή η μαστίχα», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος. Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η ζήτηση να υπερκεράσει την προσφορά», ενώ εξηγεί ότι η εξωστρέφεια χαρακτηρίζει τη νέα πολιτική της ΕΜΧ.

-Διαφήμιση-

Το 80% του προϊόντος εξάγεται και αυτό κύρια στην παραδοσιακή αγορά της Μέσης Ανατολής. «Σκοπός μας πλέον είναι να βγούμε στις διεθνείς αγορές, αφού το προϊόν έχει όλα τα πιστοποιητικά που χρειαζόμαστε και από πλευράς ποιότητας και από πλευράς ιδιοτήτων για να μπορέσουμε να κτυπήσουμε αγορές που έχουν σχέση με το φάρμακο αλλά και το βιολογικό τρόφιμο» ανέφερε.

Για το σκοπό αυτό, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου προχωρά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης, στην σύσταση Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας της Μαστίχας. Σε αυτό θα συμμετέχουν τόσο η θυγατρική εταιρεία MEDITERRA της ΕΜΧ, όσο και ιδιωτικές εταιρείες καθώς και ερευνητικά κέντρα. Με στόχο η μαστίχα να μπει σε φάρμακα και τρόφιμα και να είναι έτσι πολλαπλάσια η αξία του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Τούμπο, πέρα από την πιστοποίηση της μαστίχας από το 2015 σαν παραδοσιακό φάρμακο για γαστρεντερολογικά προβλήματα, έχει αυξηθεί η ζήτηση μαστίχας σε σκόνη από τις ΗΠΑ, για χρήση της και σε τρόφιμα.

Πυρόπληκτα χωριά της μαστίχας

Η ΕΜΧ έχει ολοκληρώσει τις παραλαβές της μαστίχας, όπου η παραγωγή του 2016 ήταν κατά 4 τόνους υψηλότερη από του προηγούμενου χρόνου. «Όμως τα χωριά που έχουν πληγεί πέρυσι από τη φωτιά έχουν 70% λιγότερη παραγωγή», σημειώνει.

«Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για πιστοποίηση ζημιών, αποζημίωση και ανασχίνωση θεωρώ ότι ο παραγωγός θα ξαναμπεί στο χωράφι» επισημαίνει, και εξηγεί πως το πρόβλημα θα είναι μεγάλο αν δεν δοθούν κίνητρα στον κόσμο να ανασχινώσει, ενώ θεωρείται πολύ σημαντικό να μειωθούν τα στρέμματα για να τύχουν επιδότησης και ενισχύσεων οι μαστιχοπαραγωγοί. «Η ανασχίνωση είναι μια διαδικασία μακροχρόνια 7 με 10 χρόνια για να αρχίσει να δίνει μαστίχι ο σκίνος, άρα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μπουν νέοι αγρότες στο χωράφι.

Είναι κρίμα  να αφήσουμε να ερημώσουν οι σκίνοι και κατά συνέπεια τα χωριά μας», κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ Αιγαίου

-Διαφήμιση-
Delegate