Προς εξαίρεση από τα capital controls το νέο χρήμα

Προς εξαίρεση από τα capital controls το νέο χρήμα

Ρύθμιση στην οποία θα προβλέπεται η εξαίρεση του νέου χρήματος από τα capital controls αναφέρεται να φέρει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Αυτό προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας, πάντως, ότι δεν αναμένεται πλήρης άρση των περιορισμών πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει πριν την πρώτη εκλογική του νίκη ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη και αυτό πλέον φαίνεται τώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών στην αρχή της συνέντευξης.

Γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. Ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσμούς γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός μάς ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε, υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε θετικό ότι η αριστερά είναι μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχαν οι Podemos και η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Τα capital controls

Σε ό,τι αφορά στα capital controls, τόνισε πως υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους. Εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ανέφερε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα.

Οι διαπραγματεύσεις και το ΔΝΤ

Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Κάθε αξιολόγηση έχει και διαφορετική ατζέντα. Οσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι και ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών θέλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές ώστε να παρέμβουν οι άλλοι υπουργοί σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.

Για το ΔΝΤ τόνισε ότι είναι σκληρό στα μέτρα αλλά «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση.

O ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο κάποιες χώρες έχουν επιφυλάξεις, πράγμα που το καταλαβαίνω, συμπλήρωσε ο υπουργός. Πρέπει να αναζητήσουμε την καλύτερη λύση, είπε.

Ανέφερε ότι μέχρι την 5η Αυγούστου θα έρθουν στη Βουλή τρία νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς φόρους αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις που, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Εκτίμησε πως ο «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν επιτευχθεί.

Η απάντηση στον Ρέγκλινγκ

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, όπου υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν 100 δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω γιατί ο κ. Ρέγκλινγκ είπε κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: “Είμαι σίγουρος ότι αν βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο Πανεπιστημίου, αποκλείεται να έλεγε ότι ήταν 100 δισ. ευρώ το κόστος. Είναι πολύ λιγότερο».

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε σχεδόν το 25% του πλούτου της. Αν υποστηρίζεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν στα επίπεδα πριν την κρίση, είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στα λουκέτα και τα προβλήματα των επιχειρήσεων (Μαρινόπουλος-Μαμιδάκης), τόνισε ότι έχουν πολύ μεγάλη ουρά, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό για τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές (προμηθευτές).

Αυστηρός ο νόμος για τα ΔΣ των τραπεζών

Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Η ιδέα ότι χαρίσαμε τις τράπεζες στους τραπεζίτες δεν πείθει κανέναν», δήλωσε.

Χαρακτήρισε πολύ αυστηρό τον νόμο για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών. Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θέλουν να μην υπάρχουν Έλληνες στα ΔΣ των τραπεζών. Θέλουν όμως αυστηρά κριτήρια, υπογράμμισε.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση πληρώνουμε τις υπερβολικά καλές σχέσεις, με την κακή έννοια, που είχαν οι τραπεζίτες με τον ιδιωτικό τομέα, όταν συνέχιζαν να δανείζουν, όταν ήταν σαφές ότι δεν θα αποπληρώνονταν τα δάνεια, τόνισε.

Για το νέο υπερταμείο

Το νέο υπερταμείο πρέπει έως το τέλος του έτους να αρχίσει να λειτουργεί. Θα έχει υπό την ομπρέλα του τέσσερα άλλα ταμεία, τόνισε. Διευκρίνισε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εκλεγεί το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου που θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης το ποιες δημόσιες εταιρίες θα ενταχθούν σε αυτό.

(Με πληροφορίες από euro2day.gr)