Προς όφελος των αγροτών η αειφόρος ανάπτυξη

Προς όφελος των αγροτών η αειφόρος ανάπτυξη

Η αύξηση της παραγωγής τροφής για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, αλλά με αειφόρο τρόπο, που θα προστατέψει το περιβάλλον απασχόλησε το δεύτερο πάνελ του Συνεδρίου στις 6 Οκτώβρη. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εστίασαν στα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι εκπομπές, που είναι συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή και στο πώς αυτά θα μπορέσουν να περιοριστούν προς όφελος των καλλιεργειών και των αγροτών.

Στα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, τυφώνες, τροπικές καταιγίδες κτλ), που μπορούν να πλήξουν τις καλλιέργειες αναφέρθηκε εισηγητικά ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετερεολογικού Οργανισμού (WMO). Την ίδια στιγμή έθεσε το ζήτημα της χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας και βιοκαυσίμων από τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου και αυτός να συμβάλλει στις βιολύσεις.

Ο Orjan Brinkman, πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η πράσινη ανάπτυξη και να υπάρχει καλό φαγητό για όλους. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κανόνες που να γίνονται σεβαστοί από εμάς, τους αγρότες, τους πολιτικούς. Αν έχουμε σαφείς κανόνες, τότε θα έχουμε και έναν έντιμο ανταγωνισμό», είπε.

Στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων και το σημαντικό ρόλο που έχουν οι αγρότες σε αυτό αναφέρθηκε στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Copa και πρόεδρος της Ιταλικής Αγροτικής Οργάνωσης Coldiretti, Roberto Moncalvo κάνοντας λόγο για τις συνεχόμενες απαιτήσεις που έχουν οι καταναλωτές. Μοιράστηκε την εμπειρία από τα τελευταία 15 χρόνια δράσης στην χώρα του την Ιταλία και το πώς αντιμετωπίζουν σε συνεργασία και με την κοινωνία και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναφέρθηκε δε, στις περιβαλλοντικές ενώσεις που επί χρόνια κάνουν λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας αειφόρος αγροτικός τομέας. Τέλος είπε, ότι η ιταλική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στον αγροτικό τομέα και ότι έχουν γίνει επενδύσεις στην αγροτική οικονομία ύψους 1,5 δις, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη επιτεύχθηκε και από την μείωση της φορολογίας των αγροτών που συμβάλλουν με μεθόδους καλλιέργειας φιλικές προς το περιβάλλον.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο P. Taalas τόνισε ότι αναμένονται λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες για τις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό», σημείωσε απευθυνόμενος στο κοινό «θα είναι μια πρόκληση για τις δικές σας καλλιέργειες. Σε εθνικό επίπεδο το ζητούμενο είναι να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και να βελτιστοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας και να έχουμε καιρικές προβλέψεις καλύτερες. Αν τις χρησιμοποιήσετε θα μπορέσετε κι εσείς να βελτιώσετε τις δραστηριότητές σας».

Στην ερώτηση εάν οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα παραγόμενα με λιγότερες εκπομπές, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών απάντησε πως οι καταναλωτές πληρώνουν για καλύτερα προϊόντα. Θα πρέπει, ωστόσο, συμπλήρωσε, να μπορούμε να μετρήσουμε για να δούμε εάν μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο προϊόντα που παρήχθησαν με άλλη εκπομπή. Το διακύβευμα για τους καταναλωτές είναι «θέλουμε καλή τροφή για όλους». «Δεν είναι αντιπαράθεση φτηνής και καλής τροφής», τόνισε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον κάποια προϊόντα θα βγουν από αγορά γιατί δεν παράγονται με τρόπο αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον, παρόλο που μέχρι τώρα οι συζητήσεις γύρω από το θέμα των σχετικών ενδείξεων στις ετικέτες μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει κάπου.

Οι αγρότες κάνουν πολλά για να μετριάσουν τα προβλήματα που επιφέρει στο περιβάλλον η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ο R. Moncalvo, από τη θέση του αγρότη ο ίδιος, ωστόσο, οι μεσογειακοί αγρότες αγνοούν, είπε, να πουν τι κάνουν. «Παράγουμε ελιές, φρούτα, λαχανικά. Κάνοντας αυτό μειώνουμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον. Μιλάμε για ρόλο που παίζουν τα δάση, αλλά παραβλέπουμε το σημαντικό ρόλο των εσπεριδοειδών. Πολλοί αγρότες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες. Αλλά, θα πρέπει να υπάρχει αναγνώριση σ’ αυτά που κάνουμε. Να αντανακλάται στις τιμές. Αν το μόνο που μετράει είναι η χαμηλή τιμή, πώς θα ζητήσεις από αγρότες να μειώσουν τιμές και να προστατεύσουν από κλιματική αλλαγή; Αυτό θα κοστίσει». Πλέον αυτού, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, στη διαδρομή από το σημείο παραγωγής μέχρι τον τελικό καταναλωτή με τρόπο ώστε να διακρίνεται ένα προϊόν που παράγεται, για παράδειγμα στην Αφρική, από το αντίστοιχο που παράγεται με συγκεκριμένες διαδικασίες στην Ευρώπη. «Θα πρέπει να αμοιφθούμε γι’ αυτή την προσπάθεια, και να μην επιδεινώσουμε τις συνθήκες ανταγωνισμού», επεσήμανε.

Μελίνα Ζιάγκου – Ανθή Γεωργίου