Παγκόσμιο Διατροφικό Φόρουμ: Tο μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας στο επίκεντρο

Σημαντικές επισημάνσεις στο Παγκόσμιο ∆ιατροφικό Φόρουμ της Παβίας

Προσδιορίζοντας το μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από 18 διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ που συνθέτουν την ελίτ του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Διατροφικό Φόρουμ, τον θεσμό που έχει ιδρύσει η προβεβλημένη ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Farm Europ. Το φόρουμ αυτό πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα αγρόκτημα κοντά στην Παβία της Ιταλίας.

Οι επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα και εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων και κυβερνήσεων της ΕΕ, που συμμετείχαν στο Φόρουμ, συζήτησαν και σκέφτηκαν από κοινού σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις και την ανάγκη ενός ανανεωμένου οράματος για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα με βάση την οικονομική φιλοδοξία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων, χάρη στις νέες τεχνολογίες, που είναι επωφελείς τόσο για τους πολίτες όσο και για τους αγρότες της ΕΕ. 

«Έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να ανακαλύψει και πάλι τη γεωργία και τους αγρότες της, όχι μόνο στέλνοντας μια επιταγή όταν η πολιτική πίεση είναι πολύ υψηλή, αλλά σκεπτόμενη προσεκτικά τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των δημόσιων πόρων. Ήρθε η ώρα να κατατεθεί μια πραγματική οικονομική στρατηγική για το αγροδιατροφικό σύστημα της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα ανακτηθεί η αισιοδοξία και θα οικοδομηθεί η μελλοντική ανάπτυξη», δήλωσε ο Μάριο Γκουίντι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ και της ιταλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Confagricoltura, ανοίγοντας την εκδήλωση.

Από πλευράς Ελλάδας, προσκεκλημένος ομιλητής του φόρουμ ήταν το μέλος ΔΣ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ και πρόεδρος της NEUROPUBLIC AΕ, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Τα νέα πρόσωπα του διατροφικού συστήματος της ΕΕ, επενδύοντας στο μέλλον», όπου συμμετείχε μαζί με τον πρόεδρο του φόρουμ, Μάριο Γκουίντι, τον αντιπρόεδρο της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Groupama, Φρανσουά Σμιτ, τη νέα γενική γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), Αλίτσε Τσερούτι, και τον σύμβουλο Διοίκησης της γερμανικής BayWa, Κλάους Ντιέτερ – Σουμάχερ. 

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος παρουσίασε την ολιστική και συνεκτική παρέμβαση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, η οποία βασίζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού μοντέλου που είναι επωφελές για τους αγρότες. Οι ομάδες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του φόρουμ εστίασαν στα παρακάτω θέματα: 

• Οικονομική βιωσιμότητα: εστιάζοντας στις επενδύσεις.

• Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου: Εστιάζοντας στους αγρότες.

• Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Εστιάζοντας στα αποτελέσματα

• Διατροφή και υγεία: Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και διασφαλίζοντας την εσωτερική αγορά.

• Brexit και εμπόριο.«Η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕE, η οποία σήμερα βιώνει μια δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας στο κλείσιμο του φόρουμ. «Οι προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η προστασία του εισοδήματος των αγροτών και η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ψηφιακή επανάσταση, ως προς την οποία η σημερινή ΚΑΠ είναι ανεπαρκής».

-Διαφήμιση-
Delegate