Αιτωλοκαρνανία: Στο προσκήνιο και πάλι η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμών

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας, στον νομό, τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί έξαρση φυτεύσεων νέων δέντρων της συγκεκριμένης ποικιλίας και για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ότι μέσα στη δεκαετία θα υπάρξει διπλασιασμός της παραγωγής.

Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αιτωλοακαρνανία, όπου παράγονται οι περισσότεροι συνολικά τόνοι. Κοινή διαπίστωση των εμπλεκομένων στο θέμα αποτελεί το γεγονός ότι η διατήρηση του ΠΟΠ Καλαμών στα στενά όρια της Μεσσηνίας «μπλοκάρει» τις εξαγωγές και στερεί εισοδήματα από τους Έλληνες παραγωγούς και πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την εθνική οικονομία.

Οι αριθμοί, άλλωστε, είναι αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σήμερα η χώρα παράγει περί τους 50.000 τόνους ελιές Καλαμών, από τις οποίες εξάγονται οι 40.000 τόνοι. Από αυτούς, όμως, μόνο οι 190 τόνοι έχουν το δικαίωμα να λέγονται «ελιές Καλαμών», γιατί τόση είναι η παραγωγή της Μεσσηνίας, «μπλοκάροντας» έτσι τις εξαγωγές, παρά την αυξημένη ζήτηση.

Διπλασιασμός παραγωγής

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας, στον νομό, τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί έξαρση φυτεύσεων νέων δέντρων της συγκεκριμένης ποικιλίας και για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ότι μέσα στη δεκαετία θα υπάρξει διπλασιασμός της παραγωγής.

Αναφορικά με τη διακύμανση της παραγωγικής διαδικασίας, η Αιτωλοακαρνανία διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στις ελιές Καλαμών, αφού παράγει το 44% του συνόλου. Ακολουθεί η Λακωνία με 30%, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα με 16% και τέλος η Μεσσηνία με 5%-6%.

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας γίνεται επεξεργασία 10.000 τόνων ελιάς. Από αυτές, οι 7.000 εξάγονται σε τρίτες χώρες, οι 2.000 σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι 1.000 διατίθενται στην εγχώρια αγορά. Από όλες τις ελιές που παράγονται, το 65% είναι ελιές Καλαμών, γεγονός που αποδεικνύει την κυριαρχία της Αιτωλοακαρνανίας.

Προσπάθεια επίλυσης

Το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας παραμένει άλυτο επί 20 χρόνια, διευκολύνοντας αθέμιτες πρακτικές με αθρόες παράνομες εισαγωγές ελιάς Καλαμών από τρίτες χώρες, με σκοπό να «βαπτιστούν» και να πωληθούν σαν ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών.

Η πρώτη προσπάθεια επίλυσης του θέματος είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία καταχωρούνταν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών με την ονομασία «Ελιές Καλαμάτας» και επιτρεπόταν η διακίνηση και η εμπορία με αυτή την ονομασία. Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, άλλαξε την υπουργική απόφαση που αφορά το Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διέγραψε από την ονομασία ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτελεί πλέον θέμα χρόνου η εκ νέου έκδοση της ίδιας υπουργικής απόφασης, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση του όρου Kalamata, ενώ θα καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της περιοχής παραγωγής των ελιών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τονώσει τις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών Καλαμών, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, μπορεί να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ.