Προσπάθεια της κυβέρνησης να μη σκάσει το κανόνι Μαρινόπουλου

Στις 19 Οκτωβρίου εκδικάζεται η υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο Άρθρο 106 Β
-Διαφήμιση-
Delegate

Όλα τα σενάρια εξετάζει η κυβέρνησηγια να μην σκάσει η «βόμβα Μαρινόπουλου» στην αγορά, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι δυο συναρμόδιοι υπουργοί, ο αναπληρωτής επί των Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης και στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απάντησαν αμφότεροι στη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε επίκαιρες ερωτήσεις, τόσο για τους αγρότες μικρούς παραγωγούς, που καλούνται να πληρώσουν και ΦΠΑ, χωρίς να έχουν πληρωθεί ένα ευρώ, όσο και για τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αττικής, Γιώργου Βλάχου (ΝΔ), ο κ.Αλεξιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θέλει να φέρει μια συνολική ρύθμιση ομπρέλα, αντί για επί μέρους ρυθμίσεις. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σε αυτή τη φάση και προβλήματα στην απόδοση του ΦΠΑ αλλά και στην καταστροφή που υπέστησαν μικροί αγρότες εξαιτίας του ό, τι ο Μαρινόπουλος απορροφούσε όλη τους την παραγωγή και σήμερα βρίσκονται στον αέρα, αφού ούτε πληρώθηκαν ούτε έχουν εύκολη πρόσβαση σε νέα αγορά.

-Διαφήμιση-

Ο Χρήστος Κατσώτης από πλευράς ΚΚΕ σημείωσε ότι σε 13.500 περίπου εργαζομένους δεν έχουν καταβληθεί χρήματα, ενώ έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις.

Ο κ.Κατρούγκαλος αντίστοιχα σημείωσε πως έχουν γίνει τρεις συμφιλιωτικές προσπάθειες εταιρίας – εργαζομένων αλλά παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς των πτωχεύσεων για τον κόσμο, που δουλεύει εκεί. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο Μαρινόπουλο εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνολική αλλαγή στην εργασιακή νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, από τέτοιες διαδικασίες.

Άννα Στεργίου