Προτάσεις αναβίωσης και αξιοποίησης του σουηδικού υφαντουργίου της Βλάστης Κοζάνης

Μνήμες από την οικονομική και κοινωνική ζωή και ανάπτυξη της Βλάστης Κοζάνης προσπαθούν να ανασύρουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι της Εορδαίας που σκοπεύουν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν το παλιό σουηδικό υφαντουργείο της κοινότητας.

Τη δεκαετία του ’60, το σουηδικό υφαντουργείο αποτελούσε πνεύμονα οικονομίας για τη γύρω περιοχή, καθώς οι εργαζόμενοι ήταν όλοι από τη Βλάστη και τα γύρω χωριά, ενώ τα χειροποίητα υφαντά ήταν ξακουστά και περιζήτητα στη Σουηδία.

Το υφαντουργείο δημιουργήθηκε χάρις στις επαφές και γνωριμίες που είχαν κάποιοι κάτοικοι της Βλάστης με Σουηδούς επιχειρηματίες, αλλά και από δωρεές ομογενών. Στο -κλειστό εδώ και μισό αιώνα- κτήριο, υπάρχουν ακόμη και σήμερα αργαλειοί, μάλλινες χοντρές κλωστές, υφαντά, έγγραφα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα. Να σημειωθεί ότι σύλλογοι αλλά και φορείς της περιοχής κρατούσαν το υφαντουργείο σε πολύ καλή κατάσταση, καθαρίζοντας συχνά τον χώρο και διατηρώντας έτσι αναλλοίωτη την εικόνα του από το πέρασμα του χρόνου.

Το σουηδικό υφαντουργείο έκλεισε τη δεκαετία του ’80, ακολουθώντας τη μοίρα πολλών άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Δημοσίων Σχέσεων, Δημήτρης Πολυχρονίδης, στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε ο δήμος, καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και από το πανεπιστήμιο Freiburg της Γερμανίας, εκπρόσωποι του ΤΕΕ και της διεύθυνσης Νεοτέρων Μνημείων και άλλοι ειδικοί, συζήτησαν το θέμα της διάσωσης, ανάδειξης, προστασίας, αποκατάστασης, διαχείρισης και επανάχρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας. «Στον σημαντικό βιομηχανικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή, μεταξύ των μνημείων εντάσσεται και το Σουηδικό Υφαντουργείο. Το Συμπόσιό μας άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη και αξιοποίησή του ως μουσείου υφαντουργίας και άλλων χρήσεων, και αναμένουμε από τους επιστήμονες τις προτάσεις τους για το πώς θα το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού οι παρεμβάσεις που χρειάζονται είναι ελάχιστες». Ο κ. Πολυχρονίδης επισήμανε ταυτόχρονα τη σημασία διατήρησης του μνημείου και της απόδοσής του στους κατοίκους της Βλάστης, μέσα από τις κατάλληλες συνέργειες, και, όπως τόνισε, αποτελεί στόχο του δήμου Εορδαίας η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, που συνδέεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη.

Με τις κατάλληλες συνέργειες μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη του τόπου.