Πρόταση για εμπορικές πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΑΜ-Θ κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου

Ζητούν... φτερά για τα νωπά προϊόντα του Νέστου

Πρόταση για εμπορικές πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΑΜ-Θ κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου

Για να βρει το προϊόν από το χωράφι ράφι χρειάζεται να διανύσει ενίοτε την εναέρια οδό, πλην όμως απαιτούνται γενναίες λύσεις από την αυτοδιοίκηση, την πολιτεία και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

O αγρότης περιβαλλοντολόγος Κώστας Ζυγούλας, ως εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, πρότεινε, σε ειδική συνεδρίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τη μεσολάβησή της, ώστε να καθιερωθούν εμπορικές πτήσεις στα αεροδρόμια Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης. Στόχος είναι τα νωπά προϊόντα της περιοχής να ανοιχτούν σε νέες αγορές, αλλά και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου πρωτοστατεί στην περιοχή, αριθμώντας 730 μέλη που διαρκώς αυξάνονται. Ανάμεσα στις καλλιέργειες είναι το ρύζι και τα ψυχανθή, όπως τα γνωστά φασόλια Χρυσούπολης, η σόγια, ο ηλίανθος και οι δενδρώδεις, όπως ακτινίδια, σπαράγγια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα και καρύδια.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να γίνουν πτήσεις cargo φρούτων και λαχανικών από τα αεροδρόμια Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης, γιατί δεν υπάρχει η σχετική αδειοδότηση, όπως και οι αποθηκευτικοί χώροι που απαιτούνται», εξηγεί στην «ΥΧ». Τα ευπαθή προϊόντα, όπως το λευκό σπαράγγι, χρειάζονται άμεση μετακίνηση και μείωση του χρόνου παράδοσης. «Η Χρυσούπολη αποτελεί τη βασική περιοχή που τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα και τη Βόρεια Ευρώπη. Αντιπροσωπεύουμε το 65% της ελληνικής παραγωγής στο λευκό σπαράγγι. Επίσης, πολύ μεγάλη είναι η παραγωγή ακτινιδίου, το οποίο εξάγεται σε 42 χώρες». Η χρήση αεροπλάνου cargo θα επιτρέψει την ταχύτερη παράδοση προϊόντων στις υπάρχουσες αγορές και την επέκταση των εξαγωγών σε χώρες που δεν είναι εφικτή η οδική μεταφορά τους. «Υπάρχουν ρωσικά αεροσκάφη που επιτρέπουν μεταφορά φορτίου έως 180 τόνους», λέει ο κ. Ζυγούλας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη απαιτούν και νέους αεροδιαδρόμους και εδώ το μπαλάκι περνάει, στην περίπτωση της Καβάλας, στη Fraport Greece, καθώς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» συγκαταλέγεται στα 14 περιφερειακά, που παραχωρήθηκαν στη Fraport Greece. Το, δε, αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» θα ενταχθεί στο νέο Υπερταμείο.

Πρόταση για εμπορικές πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΑΜ-Θ κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος ΝέστουΟ κ. Ζυγούλας σημείωσε ότι εμπορικές πτήσεις έχει μόνο η Κρήτη και πρόσθεσε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ενδιαφέρεται να υλοποιηθεί το εγχείρημα για εμπορικές πτήσεις. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια σειρά αδειοδοτήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τελωνείο. «Απαιτείται χρόνος για τις αδειοδοτήσεις, γι’ αυτό θέλουμε την παρέμβαση της περιφέρειας. Εάν η διαδικασία κρατήσει χρόνια, θα έχουμε απώλεια εισοδημάτων και αγορών, εάν προλάβουν και διεισδύσουν άλλοι». Ακόμη, προσθέτει ότι δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα με το εμπάργκο της Ρωσίας, καθώς μεγάλος όγκος ακτινιδίων εξαγόταν εκεί οδικώς.