Προτεραιότητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού δίνει το ΥΠΟΙΟ μέσω ΕΣΠΑ

Προτεραιότητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού δίνει το ΥΠΟΙΟ μέσω ΕΣΠΑ
-Διαφήμιση-
Delegate

Προτεραιότητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού δίνει το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, μέσω ΕΣΠΑ, όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής, Γιώργος Τζιάλλας.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στην Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου του Κοινοβουλίου για το θαλάσσιο και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.  

«Για το σχεδιασμό των νέων έργων που προτείνονται για ένταξη στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου βασική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η δημιουργία εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και η προώθηση επιχειρηματικότητας. Στην παρούσα φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για να επιχορηγήσει επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των υποδομών. Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι και όλες οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιάλλας.

-Διαφήμιση-

Παρά τη μεγάλη αύξηση τα περιθώρια ανάπτυξης παραμένουν σημαντικά, αφού ο πολυτελής τουρισμός αποτελεί μόλις το 4,9% της συνολικής δραστηριότητας με ετήσιο τζίρο 172 δις ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη Νο1 προορισμός είναι η Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στο ΑΕΠ κατά 20% και αυξάνεται και φέτος. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στη θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού για την ανάπτυξη της χώρας κι εξήγγειλε πως είναι στο πλάνο για το λεκανοπέδιο και δράσεις , που αφορούν στον οινοτουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η αύξηση του τουρισμού βρίσκεται στο 48% έναντι 24% του συνόλου. Περίπου 1, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν μακριά από τις χώρες τους, για διάφορους λόγους το 2015, και τα μεγέθη ήταν αυξητικά κατά 4,4% σε σχέση με το 2014, σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στον αγροτουρισμό.

Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει ανεκμετάλλευτο θησαυρό την ελληνική ύπαιθρο κι εξήγησε πως «ο αγροτουρισμός αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή, αφού σε κάθε τόπο που παράγεται ένα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης – μπορεί να υπάρχει και αντίστοιχη τουριστική δραστηριότητα συνδυασμένη με την ίδια την παραγωγή του προϊόντος».

Άννα Στεργίου