Πρωτιά για Έλληνες φοιτητές σε διεθνή διαγωνισμό βίντεο για την κλιματική αλλαγή

Πρωτιά για Έλληνες φοιτητές σε διεθνή διαγωνισμό βίντεο για την κλιματική αλλαγή

Την πρώτη θέση, μεταξύ περισσότερων από 860 συμμετοχών από συνολικά 153 χώρες, στον διαγωνισμό για το καλύτερο βίντεο σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, κατοχύρωσαν οι Έλληνες φοιτητές της Ομάδας «Σκύρος 2016» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς το έργο τους, το οποίο ανέδειξε εξαρχής η Greenagenda.gr, είναι και επισήμως το πιο δημοφιλές του κόσμου. 

Τον επόμενο μήνα θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε ειδική Τελετή Βραβείων της 22ης ετήσιας Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών (COP22) των Ηνωμένων Εθνών της Σύμβασης Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή στο Μαρακές του Μαρόκου. Έχοντας ήδη με σιγουριά κατακτήσει το Βραβείο αυτό και όντας μέσα στα 8 καλύτερα βίντεο παγκοσμίως, ελπίζουν και σε άλλες διακρίσεις από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.

«Το μέγεθος της επιτυχίας είναι μεγάλο, καθώς θα τους δοθεί η δυνατότητα παρουσίας τους σε μια ιστορική στιγμή συμφωνίας για το κλίμα και θα παραβρεθούν ανάμεσα σε αρχηγούς κρατών και μεγάλους φορείς», τόνισε στη Greenagenda.gr η Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Μαρόκο ερχόμαστε», ήταν το σχόλιο της πολυπληθούς ομάδας «Skyros Island Friends» στο Facebook, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Θυμηθείτε το ελληνικό βίντεο, πατώντας ΕΔΩ. Όλα τα πλάνα του βίντεο είναι τραβηγμένα στο νησί της Σκύρου και οι λήψεις από drone ανήκουν στον φωτογράφο Νίκο Φανό.

Οι 15 πρώτες ομάδες σε αριθμό ψήφων, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, είναι:

1. Ελλάδα («Σκύρος 2016») 211.288,

2. Τυνησία 181.573,

3. Μαρόκο 100.648,

4. Τανζανία 71.751,

5. Ιράν 29.028,

6. Ινδία 26.124,

7. Κολομβία 23.004,

8. Βιετνάμ 21.327,

9. Πράσινο Ακρωτήρι 13.431,

10. Βραζιλία 11.557,

11. ΗΠΑ 6.857,

12. Φιλιππίνες 6.092,

13. Λίβανος 5.700,

14. Ιρλανδία 2.578,

15. Γαλλία 1.657

Η Ομάδα «Σκύρος 2016» δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητριών/των που υλοποιείται στο λιμάνι του νησιού, τη Λιναριά Σκύρου, τα δύο τελευταία χρόνια.

Η κα. Σκαναβή ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, τον Πρόεδρο του Κυριάκο Αντωνόπουλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου καθώς και τους κατοίκους.

«Όλοι μαζί γίναμε παράδειγμα προς μίμηση γιατί η δύναμη της δημιουργίας στηρίζεται σε συμπαγείς ομάδες, σε άτομα που έχουν αναγνωρίσει ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ευημερία είναι πολύ πιο ουσιαστικά. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση έχει απώτερο σκοπό την προώθηση ενεργών πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Αποβλέπουμε σε μια πολιτική εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος», υπογράμμισε η ίδια.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκύρου ανέφερε ότι «η συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μια ακόμα φορά απέδωσε καρπούς ελπίδας και αισιοδοξίας. Έχω την χαρά να συνεργάζομαι με την επί κεφαλής του τμήματος  Περιβάλλοντος καθ. Κων/να Σκαναβή και να συμμετέχω ενεργά στην παραγωγή αριστείας που διακρίνει την ομάδα «Σκύρος 2016». Το επίτευγμα της ομάδας μας κάνει υπερήφανους και σηματοδοτεί το πάθος για την διαχείριση του περιβάλλοντος όπως εκφράζεται από τη νέα γενιά της Ελλάδας».

H Ομάδα ξεκίνησε ως μια συνεργασία εξερεύνησης μιας δημιουργικής προσέγγισης δύο δημοσίων φορέων, του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,Αγωγής και Επικοινωνίας του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ερευνητική ομάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετέχοντες και βρέθηκε να φιλοξενεί και φοιτητές από άλλες χώρες. Σήμερα τα ενεργά μέλη της έχουν πλησιάσει τα 100 και είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδάκτορες και εθελοντές επιστήμονες από διάφορα πεδία.

Πηγή: greenagenda.gr