Σε καραντίνα η Άνω Ακράτα μετά το πρώτο κρούσμα οζώδους – Σε επιφυλακή η Πελοπόννησος

Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για την οζώδη δερματίτιδα στην Ελλάδα

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σημειώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση των ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου στην περιοχή της Άνω Ακράτας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr την περασμένη Τετάρτη 13/7 κτηνοτρόφος από την περιοχή παρατήρησε περίεργα συμπτώματα στα βοοειδή του στην ορεινή Αιγιαλεία στην περιοχή της Άνω Ακράτας. Δυστυχώς ήδη – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – αναμένονται τα αποτελέσματα για ακόμα δύο κοπάδια. 

Αμέσως ειδοποίησε την ΔΑΟΚ Αχαΐας, στελέχη της οποία μετέβησαν στον χώρο που βρίσκονταν τα βοοειδή. Επί τόπου έλαβαν δείγματα αίματος τα οποία απέστειλαν στην Αθήνα. Διαπιστώθηκε ότι όντως υπήρχε πρόβλημα, και στη συνέχεια απομονώθηκε η περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τον χώρο που βρίσκονται τα βοοειδή. Παράλληλα δόθηκε εντολή για προληπτικό έλεγχο σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στη θανάτωση και ταφή του κοπαδιού.

Προτάσεις ΣΕΚ επί του ν/σ για τους συνεταιρισμούςΓια το θέμα επικοινωνήσαμε άμεσα με τον κ. Τάκη Πεβερέτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ο οποίος μας επεσήμανε: «Δυστυχώς παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση (την μη επέκταση αυτής της επικίνδυνης για τα βοοειδή ασθένειας, έφτασε στην Πελοπόννησο, στην Αχαΐα)». Και πρόσθεσε: «χρειάζεται άμεσα να γίνουν εμβολιασμοί στα βοοειδή όλης της Πελοποννήσου μαζικά με την στήριξη και ιδιωτών κτηνιάτρων. Θεωρώ απαράδεκτο να θανατώνεται όλο το κοπάδι όπου εμφανίζεται ένα κρούσμα της ασθένειας. Να θανατώνεται μόνο το ζώο στο οποίο διαπιστώθηκε η ασθένεια όπως για παράδειγμα γίνεται στο Ισραήλ. Επίσης θα πρέπει να γίνεται επανεμβολιασμός στους 10 μήνες ώστε να “πιάνονται” και τα παράγωγα ζώα».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ υπογράμμισε: «Οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα στους παραγωγούς. Παράλληλα ο Σύνδεσμος ζητάει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι μετακίνησης ζώων. Στο σημείο αυτό μάλιστα θέλω να τονίσω την ευθύνη των υπηρεσιών αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων που είτε πωλούν, είτε αγοράζουν».  

Ειπλέον για το θέμα μίλησε στο ypaithros.gr o Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπράμος: «Έχουν ακολουθηθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες και δεν υπάρχει λόγος για πανικό». Στην Αχαΐα υπάρχουν συνολικά 199 κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών που αριθμούν 5.884 ζώα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μετά την εμφάνιση του κρούσματος δόθηκε εντολή από την Περιφέρεια να τεθεί η Πελοπόννησος σε επιφυλακή και να προχωρήσουν άμεσα σε εμβολιασμό όλων των ζώων.

Επίσης για το θέμα δήλωσαν στο ypaithros.gr οι:

Αγγελική Θεοδώρου προισταμένη της Κτηνιατρικής στη ΔΑΟΚ Αργολίδας: «η ασθένεια επιβεβαιώθηκε σε μια αγελαία εκμετάλλευση βοοειδών, στα σύνορα Αχαΐας – Κορινθίας, στο Χελμό. Ήδη έχουν προχωρήσει οι ενέργειες για κονδύλια ώστε να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό όλου του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή). Η απόφαση θα περάσει την Πέμπτη από την Οικονομική Επιτροπή στην Τρίπολη ώστε να πάρουμε το πράσινο φως και ευελπιστούμε σε 15 – 20 μέρες να έχουν έρθει”.

Σοφία Σταματοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «το κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή μεσημέρι. Έχει ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο ο εμβολιασμός να γίνει σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά προχωρούσε, είχε εγκριθεί να γίνει Θεσσαλία και Ήπειρο. Και μας είχαν ζητήσει, επειδή υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, αν μπορούν να συνδράμουν οι υπηρεσίες στην προμήθεια. Και είχαμε ήδη ξεκινήσει κάποιες ενέργειες. Την Πέμπτη θα περάσει από την οικονομική επιτροπή το αίτημά μας για προμήθεια εμβολίων». Και πρόσθεσε: «Κάποιοι κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται μπορούν και μόνοι τους να παραγγέλνουν. Τους ενημερώνουμε. Να το παραγγέλνουν, να το πληρώνουν, και έρχεται στην υπηρεσία το εμβόλιο. Μπορούν και ιδιώτες κτηνίατροι να το κάνουν αλλά με την επίβλεψή μας. Εμείς συγκεντρώνουμε τα στοιχεία».

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

οζώδης ΠελοπόννησοΕμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Π.Ε. Αχαΐας – Έκτακτα μέτρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι επιβεβαιώθηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συγκεκριμένα στην ορεινή Αιγιάλεια.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε, πριν ακόμη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά το κρούσμα, σε περιορισμό της εκτροφής και στη λήψη μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ και αφορά ορισμό ζώνης προστασίας (σε ακτίνα 3 χλμ. γύρω από την μολυσμένη εκτροφή) και ζώνης επιτήρησης (σε ακτίνα 25 χλμ. γύρω από την μολυσμένη εκτροφή – περιλαμβάνεται όλος ο Δήμος Καλαβρύτων και από τον Δήμο Αιγιάλειας οι Δ.Ε. Αιγείρας, Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού και Ερινεού).

Στις περιοχές αυτές έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην μετακίνηση των βοοειδών.

Επίσης, η Υπηρεσία έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άδεια για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών των βοοειδών με εμβόλιο που εισάγεται κατ’ εξαίρεση στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια  νόσος των βοοειδών, η οποία οφείλεται σε ιό του γένους Capripoxvirus της οικογένειας των Poxviridae  (περιλαμβάνει ιούς της ευλογιάς όπως του προβάτου).

Πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε δύο εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.

Η νόσος μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, οχήματα και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Καλούμε όλους τους εκτροφείς βοοειδών της Περιφέρειας να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να μην μετακινούν τα ζώα τους χωρίς αντίστοιχη άδεια από αυτές, να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικά στα ζώα τους και να δηλώνουν άμεσα τυχόν ύποπτα συμπτώματα στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Τμήμα Κτηνιατρικής Αχαΐας: 2613613725, 2613613726, 2613613728
  • Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 2631051638, 2631055182
  • Τμήμα Κτηνιατρικής Ηλείας: 2621360157, 2621360158.

Ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Αργολίδας αναφέρει:

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών υποχρεωτικής δήλωσης. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές βοοειδών του Έβρου προερχόμενη από την Τουρκία, επεκτάθηκε σε περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε σε εκμετάλλευση βοοειδών της Αχαΐας.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης – εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.

Για την αντιμετώπιση της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 – ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008) που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καθορισμό ζώνης προστασίας και επίβλεψης, απολυμάνσεις, χρήση εντομοαπωθητικών κι εντομοκτόνων, και

καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων, για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αυτών που καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή, διότι στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα 5.000–60.000€) και ποινικές κυρώσεις.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των βοοειδών. Υπάρχει επίσης δυνατότητα απευθείας προμήθειας του εμβολίου από τους κτηνοτρόφους μετά από συνεννόηση με την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

Ενημέρωση στη Μεσσηνία

Την ίδια στιγμή η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας προχωρά σε ενημέρωση των κτηνοτρόφων της Μεσσηνίας για την οζώδη δερματίτιδα.
Λόγω της εμφάνισης και εξέλιξης κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Αχαΐα και σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας για τις ακόλουθες υποχρεώσεις τους:
1. Καθιέρωση καθολικού εμβολιασμού όλων των βοοειδών του Νομού μας.
2. Συνεχής επικοινωνία των Κτηνοτρόφων με την Υπηρεσία μας.
3. Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και τα μεταφορικά μέσα.
4. Απομάκρυνση των εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.
5. Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
6. Καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων.
7. Περιορισμός στις εισόδους ατόμων και οχημάτων ιδιαιτέρως δε σε επαφή με άλλες εγκαταστάσεις βοοειδών.
8. Απολύμανση οχημάτων και υποδημάτων που μπαίνουν και βγαίνουν από την εκμετάλλευση
Η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα υποχρεωτικής Δήλωσης που οφείλεται σε ιό, προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Για περισσότερες πληροφορίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής και στα Αγροτικά Κτηνιατρεία.