Αυστραλία: Προβληματισμός για τους Κινέζους επενδυτές της αγροτικής γης

Αποδεικνύονται απρόθυμοι να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

Τη διετία 2015-2016, οι επενδύσεις στην αγροτική γη της Αυστραλίας εκτοξεύτηκαν στα 4,6 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να προέρχεται από τις ΗΠΑ (1,3 δισ. δολάρια) και την Κίνα να ακολουθεί (996 εκατ. δολάρια). Τώρα, οι Αυστραλοί αισθάνονται πιο άβολα από ποτέ με την απόφασή τους να επιτρέψουν τη μεταβίβαση αγροτικών εκτάσεων σε ξένα χέρια, καθώς η μεγάλη κινεζική επενδυτική εταιρεία Moon Lake Investments εμφανίζεται αρνητική στο να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ο θόρυβος ξέσπασε μετά τη μαζική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της κινεζικής εταιρείας, η οποία το 2015 είχε αγοράσει τη μεγαλύτερη μονάδα αγελαδοτροφίας στην Αυστραλία έναντι 280 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργούσε 95 τοπικές θέσεις εργασίας, θα επένδυε 100 εκατομμύρια δολάρια στην τοπική βιομηχανία και θα συνέβαλλε στην προστασία του απειλούμενου Διαβόλου της Τασμανίας (σ.σ. τοπικό σαρκοφάγο μαρσιποφόρο), προκειμένου να αποσπάσει τη συγκατάθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης για τη μεγάλη αγορά.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αποχωρήσεις ξεσήκωσαν κύμα αβεβαιότητας για τη φερεγγυότητα των Κινέζων επενδυτών. Πόσω μάλλον, όταν σε ανακοίνωση του πρώην Αυστραλού πολιτικού –και μέχρι πρότινος στελέχους της Moon Lake–, David Crean, αναφέρεται ως αιτία των παραιτήσεων η απόρριψη της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου να επενδυθούν σημαντικά ποσά στην άρδευση και την αποθήκευση νερού στις αυστραλιανές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για τον μετριασμό των επιπτώσεων οποιασδήποτε μελλοντικής ξηρασίας.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αυστραλός βουλευτής Andrew Wilkie κατήγγειλε τη σε βάθος χρόνου αθέτηση των υποσχέσεων της Moon Lake για τις θέσεις εργασίας και το περιβάλλον. «Αντ’ αυτού, το μεγαλύτερο κεφάλαιο για τον γαλακτοκομικό τομέα της χώρας της Αυστραλίας έχει μετατραπεί σε ακόμη ένα κινεζικό κέντρο μαζικής παραγωγής για προϊόντα χαμηλής αξίας», δήλωσε ο Wilkie, αποδίδοντας σε αυτή την εξέλιξη τις αποχωρήσεις των Αυστραλών από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. «Εκείνοι που αντιτάχθηκαν στην πώληση είχαν δίκιο εξαρχής», συμπλήρωσε.